Jakie produkty są bogate w błonnik?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Łącząc dietę błonnikową z dietą ubogą w tłuszcze, zmieniamy sposób żywienia na zdrowszy, chudniemy, ograniczamy nadmierny apetyt. Taki sposób odżywiania jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Poniżej znajdziesz listę produktów z wysoką zawartością błonnika.

Pieczywo z dużą zawartością błonnika

Błonnik pokarmowy to ważny składnik diety, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich. Ponadto, usuwa resztki niestrawionych pokarmów, uwalniając nas od nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. Więcej na temat błonnika i jego dobroczynnych właściwości przeczytasz w naszej poradzie Co to błonnik i dlaczego jest taki ważny.

Produkty bogate w błonnik

Zawartość błonnika podana w gramach na 100 gram produktu.

Pieczywo, produkty zbożowe:

  • otręby kukurydziane - 85
  • mąka z otrębów jęczmiennych - 67
  • otręby pszenne - 42
  • otręby ryżowe - 21
  • odtłuszczona mąka sojowa - 17
  • mąka z orzechów ziemnych - 16
  • otręby owsiane - 15
  • mąka żytnia - 14
  • kasza gryczana - 10
  • mąka gryczana - 10
  • mąka jęczmienna - 10
  • chleb pszenny pełnoziarnisty - 7
  • pieczywo chrupkie - 6
  • bułka grahamka 5

Owoce:

  • figi suszone - 12
  • morele suszone - 10
  • jabłka suszone - 9
  • brzoskwinie suszone - 8
  • śliwki suszone - 8
  • gruszki suszone - 7
  • daktyle - 7
  • maliny - 7
  • jeżyny - 5
  • czarne porzeczki - 5
  • awokado - 5

Warzywa:

  • fasola czerwona - 25
  • fasola biała - 17
  • pomidory suszone - 12
  • soczewica suszona - 8
  • groszek zielony gotowany - 6
  • karczoch gotowany - 6
  • brukselka - 4

Błonnik w diecie

Dzienne zapotrzebowanie zdrowego człowieka na błonnik wynosi 20-40 gram (średnio spożywamy ok. 7 gram, a więc zdecydowanie za mało). Taka dawka sprawia, że przewód pokarmowy funkcjonuje prawidłowo i nie występują problemy z zaparciami. Dzieci powinny przyjmować mniejszą ilość błonnika dziennie, ponieważ zbyt duża dawka powoduje hamowanie przyswajania przez młody organizm innych składników odżywczych, minerałów oraz witamin. Ponadto, przedawkowanie błonnika może doprowadzić do rozregulowania perystaltyki jelit bądź całkowitego rozluźnienia, powodując biegunkę.

W diecie błonnikowej dozwolone są ogólnie wszystkie produkty, z tym że zamiast jasnego pieczywa należy spożywać ciemne, pełnoziarniste. Drobne kasze można zastąpić gryczaną jęczmienną, a biały ryż oraz makaron - brązowym i razowym. Aby dodatkowo zwiększyć ilość błonnika, do sałatek czy jogurtów można dodawać płatki owsiane, otręby orkiszowe lub owsiane.

Należy jednocześnie ograniczyć niezdrową, wysokoprzetworzoną żywność oraz napoje gazowane z dużą zawartością cukru i szkodliwe dla zdrowia drinki energetyzujące. Najlepiej przestawić się na niegazowaną wodę mineralną i wypijać co najmniej 2 litry dziennie - to pozwoli oczyścić organizm z toksyn.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: