Chrupiące przekąski z aromatyczną pastą mango – curry i kolendrą. Bezglutenowa przekąska dla smakoszy zdrowej kuchni

mniam  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Prosty przepis na bezglutenowe, chrupiące przekąski z pyszną pastą mango - curry, to dobry pomysł dla miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pastę można także wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do lekkiego pieczywa chrupkiego, ale także krakersów lub zwykłego pieczywa. Śmiało można zajadać ją z pokrojonymi w paski warzywami lub paluszkami chlebowymi, a nawet użyć jako farszu np. do jajek.   

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 200g sera śmietankowego
  • 5 łodyg świeżej kolendry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka curry w proszku
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka 
  • Opakowanie bezglutenowego pieczywa chrupkiego 3 Pauly

Przygotowanie:

Obrane ze skórki mango pokroić na kawałki i rozgnieść na puree. Kolendrę posiekać, odłożyć odrobine do przystrojenia gotowych kromek. Resztę kolendry wraz z przyprawami dodać do rozdrobnionego mango. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji pasty. Gotową pastą posmarować chrupiące kromeczki i przystroić kolendrą. Gotowe! Smacznego!

Wskazówka: Kolendra ma specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Można ją zastąpić świeżą pietruszką lub pominąć w przepisie.

Więcej pyszności na 3pauly.de 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: