Jak łatwo obrać bób ze skórek?

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Używając bobu jako składnika dań zazwyczaj konieczne jest obranie go ze skórki. Jak zrobić to w prosty i szybki sposób?

Żeby obrać bób ze skórki możemy zastosować to samo rozwiązanie jakie stosuje się chociażby do obierania pomidorów:

  1. Przede wszystkim płuczemy bób
  2. Przygotuj lodowatą wodę w ilości, która bez problemu przykryje cały bób
  3. Zalewamy bób wrzącą wodą i zostawiamy go w niej na 1 minutę
  4. Odcedzamy bób i zalewamy go lodowatą wodą
  5. Po paru chwilach znowu go dokładnie odcedzamy
  6. Obieramy ze skórek - bób praktycznie sam powinien wyskakiwać ze skórek.

Łatwiej jest obierać bób przed jego gotowaniem, ponieważ jest ciągle twardy.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1