Co zrobić żeby bób po ugotowaniu zachował swój zielony kolor?
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Jak lipiec to i koniecznie potrawy ze swieżego bobu. Bób stanowi doskonały dodatek do sałatek oraz drugich dań (patrz np. Bób z kiełbasą chorizo po katalońsku). Bób posiada wysoką wartość odżywczą. W 100 g bobu znajduje się ponad 7 gram białka, a także błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, fosfor, wapń, sód oraz magnez.
Aby zachować jasnozielony kolor bobu, wstawiamy bób do osolonego wrzątku na 5-10 minut. Zaraz po ugotowaniu przekładamy bób do miski z zimną wodą oraz kostkami lodu na kilka, kilkanaście minut aby zachować jego kolor.
Jeżeli zastanawiasz się jak szybko obrać bób ze skórek, przeczytaj inną naszą poradę w tym temacie.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam