Jak szybko i łatwo obrać jajko?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Obieranie ugotowanych jajek może być czasami kłopotliwe i skończyć się zniszczeniem jajka. Spróbuj naszego sposobu.

jak obrać jajkoPrzede wszystkim gotuj jajka w posolonej wodzie - dodaj do wody łyżeczkę soli, a obieranie będzie o wiele łatwiejsze.

Po gotowaniu zalej jajka zimną wodą, a następnie rozbij skorupkę uderzając delikatnie czubkiem jajka o blat - najpierw z jednej strony jajka, a następnie z drugiej.

Po rozbiciu skorupki z dwóch stron połóż jajko na blacie i przetocz je dłonią, przyciskając jednocześnie do blatu - parę razy do przodu i do tyłu.

Następnie zanurz jajko w misce z ciepłą wodą - bez problemu uda się Tobie zsunąć szybko całą skorupkę z jajka.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady