Jak ugotować jajko?
Przygotowanie
Podstawowa zasada: przed gotowaniem jajek wyjmujemy je z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem gotowania - inaczej mogą popękać podczas gotowania. Jeżeli brakuje nam czasu - trzeba postarać się delikatnie je ogrzać, np. pod ciepłą wodą z kranu.
Nalewamy do rondelka wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i kolejno - za pomocą łyżki - wkładamy do rondelka jajka.
Dodaj odrobinę soli do wody, aby jajka łatwiej było obierać ze skorupki.
Jajka na miękko
Po doprowadzeniu wody do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy jajka przez ok. 3-4 minuty. Krócej, jeżeli białko ma być lekko ścięte, dłużej jeżeli białko ma być ścięte, a żółtko płynne. Jajka wyciągamy z wody, osuszamy, wstawiamy w kieliszki - najłatwiej zjeść po odkrojeniu górnej części skorupki.
Jajka na półtwardo
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, po czym gotujemy jajka przez 6 minut - po tym czasie jajka będą miały ścięte białko i gęste, ale ciągle płynne żółtko. Po wyjęciu jajek przekładamy je do zimnej wody, zabieramy się za obieranie kiedy już trochę ostygną.
Jajka na twardo
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut, po czym zalewamy jajka zimną wodę. Po ostygnięciu zabieramy się do obierania.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam