Jak zrobić cytrynówkę?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej smakiem można się po prostu zachwycać. Oto szybki przepis na cytrynową nalewkę.

Składniki:

  • 5 dorodnych cytryn,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml wódki,
  • 250 ml spirytusu,
  • 250 ml wody.

Sposób wykonania:

  1. Cytryny myjemy, wycieramy i obieramy ze skórki.
  2. Wodę zagotowujemy z cukrem, a następnie studzimy do temperatury ok. 50 stopni C.
  3. Skórki cytrynowe przekładamy do dużego słoika i zalewamy ciepłym syropem cukrowym. Całość odstawiamy na 24 godziny.
  4. Nalewkę przecedzamy przez filtr, dopełniamy alkoholem i odstawiamy.
  5. Po kilku tygodniach, gdy cytrynówka jest gotowa do picia, przelewamy ją do butelek.

Gotową nalewkę, po odkręceniu butelki przelewamy do karafki i schładzamy w lodówce przez 24 godziny. Podajemy zimną w małych kieliszkach na długiej nóżce.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: