Jak zrobić dżem truskawkowy?

Poradopedia.pl  |   |  + 2  |  Ocena: (głosy: 0)

Truskawki to świetny dodatek do ciast i deserów, choć doskonale sprawdzają się również w konfiturze. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak zrobić dżem z tych pysznych owoców.

Truskawkowy dżem

Składniki na dżem truskawkowy:

  • 1 kg truskawek,
  • 50-80 dag cukru.

Sposób wykonania dżemu:

  1. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Osusz owoce na papierowym ręczniku i zasyp w misce cukrem - odstaw na ok. 1-2 godziny. Do truskawek dodaj odrobinę wody, aby łatwiej się rozgotowały. Gotuj je przez godzinę w garnku na średnim ogniu lub przez pół godziny w kuchence mikrofalowej ustawionej na 600 W.
  2. Gdy truskawki odparują, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji (nalej łyżeczkę dżemu na talerzyk - gdy się nie rozlewa - dżem gotowy. Jeśli jest za rzadki, kolejne próby gęstości przeprowadzaj co 5-10 minut). Podczas gotowania do truskawek możesz dodać sok z jednej cytryny razem z miąższem i kawałkami skórki - dzięki temu dżem nabierze dodatkowego aromatu, szybciej zgęstnieje i zachowa piękny kolor.
  3. Gotowy dżem, po wyjęciu skórki z cytryny i kilku minutach studzenia, przelej do wcześniej wygotowanych lub umytych w zmywarce (na najwyższej temperaturze) słoików - nie wlewaj do pełna, zostaw ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegu słoika. Następnie zakręć słoiki, postaw je do góry dnem i zawiń w gruby koc - wyjmij je dopiero po 24 godzinach. Po zakręceniu, słoiki możesz także pasteryzować (wekować). Przechowuj je w zacienionym miejscu.

Aby dżem się nie zepsuł:

  • słoiki wraz z zakrętkami możesz włożyć do zmywarki i włączyć na standardowy program mycia/suszenia. Dżem nakładaj do jeszcze gorących i suchych słoików;
  • słoiki wraz z zakrętkami możesz także wstawić do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewaj go do 120 stopni C i wyparzaj słoiki przez ok. 40 minut.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 2
~tima | 2014-06-18 15:15
Wszystko fajnie ale mi tak robiony dźem nie zgestnial. Fkat jest pyszny ale rzadki. Co można z tym zrobic?