Sałatka z truskawkami - nasze propozycje

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Z truskawek możesz przyrządzać wspaniałe desery i dżemy, a także wyśmienite sałatki. Poniżej nasze propozycje.

Truskawki

Sałatka z truskawkami i mozzarellą 

Składniki:

  • 25 dag truskawek,
  • 20 dag mozzarelli w kulkach,
  • główka sałaty,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżka miodu,
  • sól, pieprz,
  • chili w płatkach.

Wykonanie:

  1. Truskawki obierz z szypułek i opłucz. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Kulki mozzarelli pokrój na połówki.
  2. Na półmisku ułóż sałatę, a na niej ser i truskawki. Oliwę, ocet i miód mieszaj ze sobą, do momentu otrzymania aksamitnej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Sałatkę skrop sosem i posyp płatkami chili (nie za dużo, bo są bardzo ostre).

Zielona sałatka z truskawkami

Składniki:

  • szklanka truskawek,
  • 2 liście sałaty rzymskiej,
  • łodyga selera naciowego,
  • garść świeżych (ulubionych) ziół,
  • łyżeczka syropu klonowego,
  • sezam do posypania.

Wykonanie:

  1. Odłóż kilka truskawek do sałaty. Resztę zmiksuj z syropem klonowym i odstaw do schłodzenia.
  2. Na talerzu ułóż warstwowo rozdrobnione liście sałaty, pokrojony seler i truskawki oraz zioła.
  3. Całość posyp sezamem.

Sałatka z truskawkami i kurczakiem

Składniki:

  • szklanka truskawek,
  • filet z kurczaka,
  • kilka liści sałaty masłowej lub lodowej,
  • pół kostki sera feta,
  • 2 łyżki pestek słonecznika lub płatków migdałowych,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sos: mały kubek śmietany jogurtowej lub jogurtu, łyżeczka suszonej mięty, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, sól i szczypta chili do smaku.

Wykonanie:

  1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki. Przypraw solą i pieprzem, obsmaż na patelni z łyżką oleju. Wystudź.
  2. Składniki sosu wymieszaj - odstaw do schłodzenia.
  3. Słonecznik lub płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Sałatę opłucz, wysusz, porwij na kawałki i ułóż na półmisku. Kawałki kurczaka ułóż na sałacie. Truskawki umyj, przekrój na pół i wyłóż na sałatę. Fetę pokrój w kostkę i ułóż na truskawkach oraz kurczaku. Całość polej zimnym sosem i posyp uprażonymi ziarnami.

Sałatka z truskawek, rukoli i parmezanu

Składniki:

  • 25 dag truskawek,
  • 25 dag rukoli,
  • 10 dag parmezanu,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • gęsty ocet balsamiczny lub sos balsamico,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Truskawki i rukolę umyj, osusz, a następnie podziel na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu. Dodaj pokrojony w słupki parmezan.
  2. Sałatkę dopraw delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, polej oliwą z oliwek.
  3. Całość udekoruj octem lub sosem.

Sałatka z truskawkami i szpinakiem

Składniki:

  • 25 dag truskawek,
  • pęczek świeżych liści szpinaku,
  • 15 dag miękkiego sera solankowego 12%,
  • olej lniany lub oliwa z oliwek.

Wykonanie:

  1. Szpinak umyj i pokrój na szerokie paski. Truskawki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki, a ser w kostkę.
  2. W dużym naczyniu zmieszaj ze sobą: szpinak, truskawki oraz ser.
  3. Przed podaniem polej sałatkę olejem lub oliwą.

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: