Jak zrobić kebab?


Kebab - danie pochodzące z Turcji, jest obecnie jednym z ulubionych fast foodów. Pod pojęciem tym kryje się mięso (gotowane, smażone lub pieczone) łączone z warzywami.
Składniki:
- chlebki pita;
- 2 filety z kurczaka;
- kapusta pekińska;
- 2 pomidory;
- 2 ogórki (mogą być konserwowe);
- cebula;
- oliwki;
- 1/2 szklanki oliwy.
Sos jogurtowo-czosnkowy:
- duży jogurt naturalny,
- 5 ząbków czosnku,
- świeża bazylia,
- tymianek,
- oregano,
- sól i pieprz.
Czosnek wyciskamy do jogurtu, dodajemy posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku - mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Sos pomidorowy:
- koncentrat pomidorowy,
- odrobina oliwy,
- cukier,
- bazylia,
- papryczka chilli.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z cukrem i bazylią oraz papryczką chilli, a następnie dodajemy oliwę i odstawiamy do lodówki.
Wykonanie
Filety opłukujemy pod bieżącą wodą, czyścimy i kroimy w paski. Mięso obsypujemy przyprawami i moczymy w 4 łyżkach oliwy, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Warzywa kroimy w kostkę, sałatę dzielimy na mniejsze części. Kurczaka smażymy na tłuszczu. W tym czasie ustawiamy piekarnik na 160 stopni C. Chlebki pita nacinamy (ale nie przekrajamy ich do końca), układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika. Zarówno kurczak, jak i chlebki powinny być gotowe po ok. 10 minutach. Do każdego chlebka wkładamy warzywa, następnie mięso i polewamy sosem czosnkowym lub pomidorowym. Na koniec dodajemy oliwki.
Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam