Jak zrobić kebab?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Kebab - danie pochodzące z Turcji, jest obecnie jednym z ulubionych fast foodów. Pod pojęciem tym kryje się mięso (gotowane, smażone lub pieczone) łączone z warzywami.

Składniki:

  • chlebki pita;
  • 2 filety z kurczaka;
  • kapusta pekińska;
  • 2 pomidory;
  • 2 ogórki (mogą być konserwowe);
  • cebula;
  • oliwki;
  • 1/2 szklanki oliwy.

Sos jogurtowo-czosnkowy:

  • duży jogurt naturalny,
  • 5 ząbków czosnku,
  • świeża bazylia,
  • tymianek,
  • oregano,
  • sól i pieprz.

Czosnek wyciskamy do jogurtu, dodajemy posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku - mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Sos pomidorowy:

  • koncentrat pomidorowy,
  • odrobina oliwy,
  • cukier,
  • bazylia,
  • papryczka chilli.

Koncentrat pomidorowy mieszamy z cukrem i bazylią oraz papryczką chilli, a następnie dodajemy oliwę i odstawiamy do lodówki. 

Wykonanie

Filety opłukujemy pod bieżącą wodą, czyścimy i kroimy w paski. Mięso obsypujemy przyprawami i moczymy w 4 łyżkach oliwy, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Warzywa kroimy w kostkę, sałatę dzielimy na mniejsze części. Kurczaka smażymy na tłuszczu. W tym czasie ustawiamy piekarnik na 160 stopni C. Chlebki pita nacinamy (ale nie przekrajamy ich do końca), układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika. Zarówno kurczak, jak i chlebki powinny być gotowe po ok. 10 minutach. Do każdego chlebka wkładamy warzywa, następnie mięso i polewamy sosem czosnkowym lub pomidorowym. Na koniec dodajemy oliwki.

Smacznego!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: