Jak zrobić kluski z makiem?

Iza_B  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Jedna z potraw wigilijnych, lubiana nie tylko przez najmłodszych – kluski z makiem. Wydawałoby się nic prostszego do przygotowania. A jednak, potrawa ta jest dość pracochłonna (jej przygotowanie zajmuje ok. 50 minut), zaś pyszny smak zawdzięcza wielu składnikom, które w tym daniu po prostu znaleźć się muszą.

Oto jakie produkty będą nam potrzebne by zrobić kluski z makiem dla 6 osób:

  • 50 dag makaronu (najlepiej krajanka)
  • szklanka maku
  • szklanka mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • aromat pomarańczowy
  • posiekane orzechy lub płatki migdałowe
  • sól i olej do gotowania

Sposób przyrządzenia potrawy:

  1. Do garnka wlewamy mleko z wodą (pół na pół) i zagotowujemy; następnie sypiemy mak i całość gotujemy na małym ogniu.
  2. Po ok. 10 minutach mak odcedzamy na sicie i lekko przestudzony przepuszczamy dwa razy przez maszynkę. Pamiętajmy, żeby za drugim razem dodać po łyżce cukru pudru i cukru waniliowego na przemian z makiem.
  3. Mak doprawiamy miodem, rodzynkami, skórką pomarańczową, aromatem pomarańczowym i śmietaną. Oczywiście to jakie dodatkowe składniki znajdą się w potrawie, zależy od naszego gustu, jednakże bakalie i aromat pomarańczowy stanowią podstawę dodatków w tym daniu.
  4. Ugotowany makaron wrzucamy do maku, ważne by zrobić to gdy kluski są ciepłe. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy całość do smaku.
  5. Kluski z makiem podajemy posypane siekanymi orzeszkami, skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi wedle upodobań.

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady