Jak zrobić kutię?

Iza_B  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Kutia to potrawa która powinna znaleźć się na wigilijnym stole zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych. Mak stanowiący jeden z podstawowych składników tej potrawy posiada właściwości rozluźniające i dzięki temu podnosi nastrój gości. W jakie produkty powinniśmy się zaopatrzyć, by przygotować kutię z prawdziwego zdarzenia?

Poniżej przedstawiono sposób na wykonanie kutii dla 6 osób:

SKŁADNIKI, KTÓRE BĘDĄ NAM POTRZEBNE:

  • 1 szklanka ziaren łuskanej pszenicy
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 10 dag rodzynek
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 ml winiaku lub brandy
  • suszone owoce do przybrania, np.: śliwki, morele


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KUTII:

  1. Pszenicę płuczemy, następnie moczymy w letniej wodzie i odstawiamy na noc. Można dodać odrobinę masła, by ziarna nie pękały.
  2. Na drugi dzień odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do uzyskania miękkości. Należy pamiętać, że woda w czasie gotowania powinna być trzykrotnie zmieniona.
  3. Jeśli ziarna zrobią się miękkie, możemy odsączyć je na sicie. W ten sposób wypłukany mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, trzymamy przez ok. 20 minut na lekkim ogniu i odstawiamy do przestudzenia.
  4. Rodzynki (najlepiej sułtańskie) zalewamy alkoholem i odstawiamy do nasączenia.
  5. Przestudzony mak odsączamy na gęstym sitku, przepuszczamy dwa razy przez maszynkę – za drugim razem robimy to na przemian z cukrem pudrem.
  6. Do zmielonego maku dodajemy miód, odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy i śmietanę.
  7. Wszystkie te składniki łączymy z odsączoną pszenicą, układamy na okrągłym półmisku i wstawiamy do lodówki.

Uwagi: Zanim kutia trafi na stół powinna być ozdobiona suszonymi owocami oraz skropiona alkoholem. Najlepiej nabierać ją dużą łyżką, nie pomijając żadnego składnika.


SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: