Jak zrobić śledzie w oleju?

Iza_B  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez dań i sałatek ze śledzi. Najpopularniejszym i jednym z najbardziej lubianych przystawek nie tylko na świątecznym stole jest śledź w oleju. Jest wiele przepisów na wykonanie tej, wydawałoby się bardzo prostej potrawy. Poniżej została przedstawiona jedna
z propozycji wykonania i podania.

Oto jakie składniki będą nam potrzebne:

  • 1/2 kg solonych płatów śledziowych
  • 2 cebule
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/3 litra oliwy lub oleju
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. W zależności od naszego smakowego upodobania, śledzie płuczemy w zimnej wodzie lub moczymy tak długo jak potrzebujemy. Śledzie mogą być odsalane w wodzie albo mleku, które dodatkowo łagodzi ich smak. Wymoczone płaty odsączamy na sicie.
  2. Cebulę kroimy w cienkie krążki a cytrynę w plastry.
  3. Dno naczynia wypełniamy warstwą cebuli, dodajemy również ziarna ziela angielskiego i listek laurowy.
  4. Następnie układamy kilka plasterków cytryny i zalewamy olejem do poziomu przypraw.
  5. Śledzie kroimy na równe kawałki i zaczynamy układać warstwami na przemian z cebulą, cytryną i przyprawami. Postępujemy tak do momentu aż wykorzystamy wszystkie składniki, pamiętając że cebula stanowi ostatnią warstwę w naczyniu.
  6. Zalewamy śledzie olejem po ostatnią warstwę składników.
  7. Naczynie wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.
  8. Około godziny przed planowanym podaniem, wyjmujemy śledzie z lodówki i układamy na półmisku.
  9. Do dekoracji wykorzystujemy tą samą cebulkę, z którą przechowywały się śledziki. Śledzie są gotowe do podania na stół

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: