Jak zrobić sos barbecue?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Sos barbecue (BBQ) jest wspaniałym dodatkiem do potraw w grilla. Wymaga trochę pracy, ale zawsze można go przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Oto przepis na klasyczny i musztardowy sos BBQ.

Klasyczny sos barbecue

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 posiekane cebule,
  • 2 łyżki sosu sojowego i Worcesterhire,
  • szklanka octu winnego,
  • szklanka brązowego cukru,
  • kilka drobno pokrojonych pomidorów,
  • sok z całej cytryny,
  • łyżka musztardy,
  • 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego,
  • kilka ząbków rozgniecionego czosnku,
  • szczypta startego imbiru,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Cebulę podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki. W miarę podgrzewania sosu, jego konsystencja powinna się o połowę zmniejszyć.

Musztardowy sos barbecue

Składniki:

  • szklanka musztardy,
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego,
  • 1/3 szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka sosu Worcesterhire,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka Cayenne.

Sposób wykonania:

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dusimy przez ok. 30 minut na małym ogniu.

Zimny sos BBQ pasuje do każdego rodzaju grillowanego mięsa.

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: