Jak zrobić sos serowy - przepis

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Sos serowy to idealny dodatek do wielu dań gorących oraz sałatek. Możesz przygotować go samodzielnie, podążając zgodnie z poniższymi wskazówkami.

Sos serowy

Przepis na sos serowy

Składniki:

  • 20 dag sera pleśniowego typu gorgonzola;
  • 50 ml białego wytrawnego wina;
  • 50 ml gęstej śmietany;
  • 1 łyżeczka masła;
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pokruszony ser wrzuć do rondelka na rozgrzane masło i chwilę podgrzewaj, stale mieszając.
  2. Następnie dolej wino i nadal podgrzewaj. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się sera.
  3. Na koniec dodaj śmietanę i dopraw sos do smaku.

Sos serowy możesz podawać na gorąco lub zimno.

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: