Podlasie, kraina pełna urokliwych krajobrazów, malowniczych wsi i bogatej tradycji kulinarnej, może pochwalić się wieloma wyjątkowymi produktami regionalnymi. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje Ser Koryciński, znany także jako "swojski ser z Korycina". Jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich serów, który zdobył uznanie zarówno w kraju, jak i za granicą. czytaj »
Uszka są coraz bardziej popularne w nowoczesnej kuchni. Z cyklu kuchnia polska na nowo przedstawiamy wyjątkowo prosty i szybki przepis na sycące i efektowne danie z wykorzystaniem gotowych uszek – uszka z mięsem zapiekane z brokułami pod serową pierzynką. czytaj »
Twardy, dojrzewający, miękki… od liczby rodzajów serów może naprawdę rozboleć głowa. Na świecie produkowanych jest bowiem aż 4 tys. ich typów, a w samej tylko Polsce – 90! Jak nie zgubić się w tym gąszczu smaków? czytaj »
Holandia to kraj paradoksów. Jedno z najmniejszych państw europejskich wyrosło bowiem na niemal największego światowego lidera w jednej konkretnej branży. W jakiej? Rzecz jasna w branży mleczarskiej, a dokładniej w produkcji pysznych serów, których historia sięga aż XIII wieku. czytaj »
Kraków to nie tylko miasto smoka wawelskiego. Jest też światową stolicą zapiekanek! Zapiekana bagietka z żółtym serem to potrawa wymyślona w Polsce, od lat uwielbiania przez wszystkich. Zdradzamy jaka jest jej historia i podpowiadamy, jak przygotować pyszną zapiekanką z sezonowymi produktami! czytaj »
Wielbiciele sera żółtego cenią jego smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Sery żółte nadają charakter kanapkom, są dodatkiem do potraw, ale także głównym składnikiem wielu z nich. Jak większość specjałów mają swoich zwolenników i przeciwników. Tych drugich do spożycia serów mogą zniechęcać mity, spośród których większość jest nieprawdziwa. Poniżej omawiamy te najbardziej powszechne, abyś wiedział co jesz! czytaj »