Jak zrobić zupę fasolową?

Sfera  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 1)

Jesień przyszła w tym roku bardzo szybko, wieczory są już coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Wszyscy dobrze wiedzą, że na takie dni najlepsze są pyszne, gorące zupy. Takim przykładem może być np. fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Przygotowana prawdziwie domowym sposobem nie tylko nas rozgrzeje, ale także odpowiednio nasyci.

Składniki:

  • woda - ok. 3 l
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele ang. - 6-7 ziarnek
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - 1/4 szt.
  • ziemniaki - 3-4 szt.
  • Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol - 200g
  • Boczek z komina ZM Pekpol - 200g
  • cebula - 2 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • mąka - 1 płaska łyżka
  • czosnek - 4-6 ząbków
  • majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy


Przygotowanie:

  1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
  2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
  3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
  4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
  5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
  6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
  7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy - Roberta Muzyczkę

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1