Jakie przekąski przygotować na Walentynki, żeby zrobić niespodziankę drugiej połówce?
Stara prawda mówiąca, że droga do serca prowadzi przez żołądek jest niezmiennie aktualna. Z okazji Walentynek – święta zakochanych, przygotujmy więc oryginalne przekąski. Polecamy trzy przepisy: na śniadanie, obiad i kolację. Dzięki nim bez problemu przyrządzimy mini pizze w kształcie serca, rozgrzewającą zupę serową z szynką i chilli oraz pieczone małże pod serową pierzynką. Takie potrawy to prawdziwa kulinarna ekspresja uczuć i świetna niespodzianka dla drugiej połówki.
Własnoręcznie przygotowane danie to subtelny sposób na wyrażenie sympatii. Co więcej, gotowanie z myślą o ukochanej osobie pozwala osiągnąć wyjątkowe rezultaty. W jednym momencie okazuje się, że każdy z nas ma talent mistrza kuchni. Udają się nam potrawy, których przyrządzenie dotychczas przysparzało wiele problemów, wykazujemy się większą kreatywnością.
– Jedzenie pobudza zmysły, dlatego na Walentynki warto przygotować niebanalne przekąski oryginalne w formie, nieco egzotyczne i np. z żółtym serem – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Dlaczego z żółtym serem? Ponieważ ma wiele walorów, zawiera chociażby tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny – dodaje Ewa Polińska.
Śniadanie
Mini pizze w kształcie serca
Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 12g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki letniej wody
- 5 pomidorów koktajlowych i 2 malinowe
- 20g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- szczypta oregano i bazylii
- kilka liści rukoli
Zaczyn drożdżowy:
- ¼ łyżeczki cukru
- ½ łyżki mąki
- 2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej!)
Przygotowanie:
Przygotować drożdżowy zaczyn: do rozdrobnionych w misce drożdży dodać mąkę, cukier i wodę. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Zaczyn przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Do osobnej miski przesiać mąkę i sól. Całość wymieszać i wlać zaczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformować w kulę (w trakcie, w razie potrzeby dosypywać mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Przygotować sos pomidorowy: 2 pomidory malinowe przetrzeć przez sitko i połączyć z bazylią i oregano.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni Celsjusza. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować mały okrągły placek jak na pizze. Wykroić kształt serca, z pozostałego ciasta uformować 5 serce. Każde z serc posmarować sosem pomidorowym i dodać wybrane składniki: pomidory koktajlowe pokrojone w plastry, starty ser żółty i inne. Przyozdobić liśćmi rukoli.
Piec 5 minut w 250 stopniach, następnie 10 minut w 220 stopniach (do momentu zarumienienia).
Obiad
Rozgrzewająca zupa serowa z szynką i chilli. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy.
Składniki dla 4 osób:
- 150 g szynki konserwowej,
- 3 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki (3x100 g),
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%,
- 1 łyżeczka masła,
- 3 średnie pomidory,
- ¼ łyżeczki płatków chilli do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- orzechy włoskie łuskane
Przygotowanie:
Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Następnie przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Kolacja
Pieczone małże pod serową pierzynką
Składniki:
- 1 kg świeżych muli,
- 150 ml białego wina,
- 1 ostra papryczka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 50 g sera żółtego Gouda MSM Mońki,
- 1 duży pęczek natki pietruszki,
- odrobina soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie:
Mule dokładnie oczyścić: opłukać pod bieżącą wodą i oskrobać. Papryczkę i natkę pietruszki drobno posiekać. Oczyszczone mule umieścić w głębokiej patelni lub garnku wraz z jedną łyżką natki pietruszki i ostrą papryczką. Zalać winem. Podgrzewać pod przykryciem na dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą (ok. 4-5 min). W tym czasie kilkakrotnie energicznie poruszać patelnią. Mule odcedzić zachowując płyn z gotowania (zamknięte muszle wykluczyć).
Zetrzeć ser na tarce i umieścić w misce wraz z pozostałą częścią natki pietruszki i dwoma łyżkami oliwy. Wymieszać. Partiami dolać ok. 250-300 ml płynu z gotowania małż do momentu aż masa będzie miała konsystencję kremu.
Następnie przepołowić mule, odrywając część muszli, w której nie ma mięsa. Każdą muszlę z mięsem wypełnić serowym farszem i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Całość skropić odrobiną oliwy i soku z cytryny. Mule pod serową pierzynką piec w średniej temperaturze przez ok. 10 minut, do momentu aż farsz nabierze złotego koloru. Podawać na ciepło z białym pieczywem. Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam