Sprawdź, jak zorganizować idealny Dzień Kobiet
W doborowym towarzystwie
Najważniejsze jest towarzystwo. Podstawowa zasada brzmi: mężczyznom wstęp wzbroniony! Pozwól im zająć się sobą (zakupami, dziećmi i sprzątaniem też) i skup się tylko na swoich przyjemnościach. Bez dobrego humoru, nawet najlepiej przygotowane spotkanie się nie uda.
Postaraj się zaprosić koleżanki w różnym wieku. Może przyjdzie też twoja mama? Podzielicie się doświadczeniami i spojrzycie na swoje sprawy z innej perspektywy. Spotkanie kilku pokoleń może wypaść naprawdę świetnie. Możecie wyjść do klubu albo restauracji, ale najbardziej swobodnie będziecie czuły się w domu. Przede wszystkim nie musicie martwić się o makijaż i stawać przed dylematem „piękne niewygodne szpilki czy wygodne, ale mniej piękne baleriny?”. Warto też ustalić temat imprezy. Opcji jest naprawdę wiele.
Dobrze zaplanuj wieczór
Sprawdzonym pomysłem jest maraton filmowy. Ustalcie wcześniej co chcecie oglądać. Może zrobicie listę zaległości filmowych klasyków albo zdecydujecie na wieczór horrorów? Jeśli jednak nie zdecydujecie się na kinowe seanse, przygotujcie sobie domowe SPA. Być może któraś z was jest pasjonatką fotografii? Półprofesjonalna sesja zdjęciowa to świetnia zabawa i cudowna pamiątka na lata. A może postaracie się ugotować coś razem? W końcu podczas całego wieczoru nie możecie zapomnieć o jedzeniu.
Małe przekąski – dużo radości
Przez jeden dzień zapomnijcie o dietach i wyrzeczeniach. Oczywiście na bok odstawcie myśli o trzydaniowych skomplikowanych potrawach. Skupcie się na prostych w przygotowaniu, ale pysznych przekąskach. – Podczas kobiecego wieczoru warto wykorzystać proste pomysły na dania typu finger food z dodatkiem żółtego sera. Takimi przekąskami się nie przejemy, ale zaspokoimy głód, gdyż ser jest energetyczny. Idealnie będzie się komponował z winem. Do wina białego będzie pasował ser Gouda lub Aldamer. Gdy zdecydujemy się na wino czerwone lepiej wykorzystać bardziej wyrazisty w smaku ser np. Morski – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na niebanalne dania, które możecie wspólnie przygotować. Być może któraś z was odnajdzie nowe smaki? Tego wieczoru w kuchni musi panować tylko jedna zasada: gotujecie dla przyjemności!
3 propozycje na smakowite przekąski:
Figi zapiekane z serem i szynką parmeńską
Składniki:
- 8 świeżych fig
- 4 plasterki sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
Na każdy plaster szynki położyć plasterek sera i ciasno zrolować. Każdą roladkę przeciąćna pół i umieścić w figach nadciętych na cztery części. Zapiec w piekarniku (200°C) aż ser się dobrze rozpuści.
Krakersowe koreczki z żółtym serem
Składniki:
- paczka krakersów
- 30 dag sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
- czerwone winogrona
- jogurt grecki
Przygotowanie:
Krakersy posmarować niewielką ilością jogurtu greckiego. Na wykałaczkę nabić kostki żółtego sera oraz winogrono i ułożyć ją na krakersie.
Verinki z żółtym serem i krewetkami
Składniki:
- 20 dag żółtego sera Podlaskiego MSM Mońki w bloku
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 50 ml śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
- 10 krewetek
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ser i marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Krewetki lekko podsmażyć na maśle z małą ilością czosnku. W małych kieliszkach układać warstwami: ser, marchewka, jajko, śmietana, szczypiorek, krewetka.
Smacznego!
3 propozycje na smakowite przekąski:
Figi zapiekane z serem i szynką parmeńską
Składniki:
- 8 świeżych fig
- 4 plasterki sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
Na każdy plaster szynki położyć plasterek sera i ciasno zrolować. Każdą roladkę przeciąćna pół i umieścić w figach nadciętych na cztery części. Zapiec w piekarniku (200°C) aż ser się dobrze rozpuści.
Krakersowe koreczki z żółtym serem
Składniki:
- paczka krakersów
- 30 dag sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
- czerwone winogrona
- jogurt grecki
Przygotowanie:
Krakersy posmarować niewielką ilością jogurtu greckiego. Na wykałaczkę nabić kostki żółtego sera oraz winogrono i ułożyć ją na krakersie.
Verinki z żółtym serem i krewetkami
Składniki:
- 20 dag żółtego sera Podlaskiego MSM Mońki w bloku
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 50 ml śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
- 10 krewetek
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ser i marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Krewetki lekko podsmażyć na maśle z małą ilością czosnku. W małych kieliszkach układać warstwami: ser, marchewka, jajko, śmietana, szczypiorek, krewetka.
Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam