Pomysły na drugie śniadanie - jak urozmaić drugie śniadanie?

Poradopedia.pl  |   |  + 2  |  Ocena: (głosy: 0)

Drugie śniadanie pozwala zregenerować siły i uzupełnić zapas płynów w organizmie. Przekąska powinna być lekkostrawna i niezbyt obfita. W szkole, pracy czy nawet w domu - niewielki posiłek między pierwszym śniadaniem a obiadem, jest dla każdego bardzo ważny.

Kanapki

Najpopularniejsze jest oczywiście pieczywo, najlepiej ciemne: chleb razowy, żytni, słonecznikowy lub graham, z którego można wyczarować całkiem zdrową i pożywną kanapkę. Kromki należy posmarować margaryną albo jeszcze lepiej - masłem i ułożyć na nich ulubione dodatki, a tych jest cała gama, np.: żółty ser, jajko na twardo, wędzona ryba, wędlina czy kawałek pieczonego mięsa (z kurczaka, indyka lub szynki). Dodatki witaminowe, takie jak: sałata, pomidor, ogórek, papryka lub rzodkiewka sprawią, że kanapki będą smaczne, soczyste, kolorowe, a ponadto dłużej zachowają swoją świeżość. Bardzo dobrym pomysłem są pasty przyrządzone samodzielnie, np.: z twarogu, jajek czy ryby - niedrogie i szybkie w wykonaniu, są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci.

Kanapki muszą być przede wszystkim apetyczne i różnorodne, warto się postarać aby codziennie były inne. Należy je zawijać w papier śniadaniowy i wraz z serwetką pakować do foliowej torebki.

Owoce i warzywa

Drugie śniadanie, oprócz kanapki, powinno zawierać przynajmniej jeden owoc lub warzywo. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłaby owocowo-warzywna sałatka, z uwagi na wysoką zawartość witamin oraz błonnika. Najzdrowsze są świeże owoce, m.in.: jabłka, gruszki, banany, mandarynki, ale równie dobrze można zaopatrzyć się w suszone, np.: morele, figi czy rodzynki. Niektórzy, zamiast owoców czy warzyw, wolą zjeść na drugie śniadanie czekoladowego batonika albo kawałek ciasta i oczywiście nie ma w tym nic złego, o ile są to sporadyczne zachcianki. Gorzej, jeśli zdarzają się codziennie lub nawet kilka razy w ciągu dnia. Trzeba pamiętać, że słodycze zawierają dużą ilość tłuszczu, cukru i soli, dlatego zamiast nich lepiej spakować do pracy lub szkoły np.: chlebowe paluszki czy ryżowe chrupki - są pożywne i zdrowsze nić słodycze.

Coś do picia

Napoje uzupełniają zapas płynów w organizmie, a to pomaga zachować odpowiednią koncentrację i dobre samopoczucie. Dzieciom i młodzieży szkolnej zaleca się picie mleka bądź naturalnych soków owocowych (najzdrowsze są tzw. jednodniowe, np.: marchewkowe lub pomarańczowe). Jeśli jednak uczeń przyzwyczajony jest do picia niegazowanej wody mineralnej, warto zaopatrzyć się w bidon lub małą butelkę, aby mógł codziennie zabierać do szkoły swój ulubiony napój. W pracy, drugie śniadanie najlepiej popijać gorącą herbatą, sokiem (owocowym lub warzywnym) albo kefirem. Najważniejsze jest, aby unikać sztucznie barwionych napojów gazowanych - są bardzo niezdrowe, niszczą zęby i przyczyniają się do powstawania otyłości.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 2
~gielka | 2012-01-09 23:08
ja w pracy jadam drugie śniadanie. lubie cos lekkiego, bo mam raczej siedzaca prace, wiec zajadam sie crispami marchewkowymi:) czasami kupie sobie buraczane,a ostatnio na słodko spróbowałam jabłkowych - super
~Kathy | 2011-12-27 23:49
Moje 2 śniadanie, które zazwyczaj jadam w pracy - składa się z lekkiego pieczywa żytnio razowego Obst (trzymam paczkę w pracy, bez obaw że się zepsuje) i pasty zabranej z domu (jajeczna, serowa, rybna). Do takich lekkich chrupkich kanapeczek zawsze zjadam jakieś warzywko - rzodkiewki, pomidorka. Smacznie, lekko, zdrowo i szybko :)