Pomysły na smaczne śniadanie

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i zawsze powinniśmy znaleźć czas, aby je zjeść. Oto kilka pomysłów na pyszne śniadanko.

Kanapki z białym serem, pomidorem i bazylią

Składniki:

  • 1/2 ciabatty;
  • 4 plastry białego sera półtłustego;
  • pomidor;
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól i czarny pieprz.

Wykonanie:

Połówki ciabatty (opieczone w tosterze lub zgrillowane) skrapiamy częścią oliwy i układamy na nich plasterki białego sera oprószonego solą. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy posiekaną bazylię; doprawiamy solą i pieprzem - układamy na plastrach sera. Na koniec polewamy kanapki pozostałą częścią oliwy z oliwek.

 


Jajecznica z suszonymi pomidorami i miętą

Składniki:

  • 4 kromki chleba;
  • 4 jajka;
  • 2 suszone pomidory;
  • 2 łyżki masła;
  • masło do smarowania pieczywa;
  • sól i pieprz;
  • świeża mięta.

Wykonanie:

Jajka wbijamy do miseczki. Chleb opiekamy w tosterze lub grillujemy w piekarniku, a po wystygnięciu smarujemy masłem. Rozgrzewamy patelnię i na małym ogniu topimy masło, dodajemy jajka i sól do smaku. Smażymy na niewielkim ogniu, delikatnie podważając jajka drewnianą łyżką. Pod koniec dodajemy suszone pomidory pokrojone na kawałki i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jajka rozkładamy na kromkach pieczywa i posypujemy miętą według uznania.

 


Naleśniki

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 150 g mąki;
  • 250 ml mleka;
  • ok. 1/2 szklanki wody (mineralnej lub zwykłej);
  • odrobina soli;
  • masło do smażenia.

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, mleko i sól. Całość miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny. Tuż przed smażeniem, dodajemy do ciasta wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję - ciasto nie może być zbyt gęste. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości masła, a gotowe posypujemy cukrem pudrem, smarujemy dżemem, podajemy z jogurtem owocowym lub bitą śmietaną.

 


Kanapki z boczkiem, pomidorem i żółtym serem

Składniki:

  • 2 kromki chleba razowego;
  • plaster boczku;
  • plaster żółtego sera;
  • plaster pomidora;
  • łyżka majonezu;
  • cebula;
  • rzeżucha;
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Chleb grillujemy i smarujemy majonezem. Na jednej kromce układamy plaster sera, zrumieniony na patelni kawałek boczku oraz plaster pomidora. Kanapkę posypujemy drobno pokrojoną cebulą, a także rzeżuchą, solą i pieprzem. Całość przykrywamy drugą kromką i lekko dociskamy.  

 


Kasza manna na mleku z malinami

Składniki:

  • 2 szklanki mleka;
  • 3 łyżki kaszy manny;
  • łyżka cukru;
  • łyżeczka cukru z wanilią;
  • 1/2 szklanki malin.

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz kaszę mannę. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Podajemy z malinami.

 


Bułeczki w jajecznej panierce

Składniki:

  • 2 kajzerki (może być inne pieczywo);
  • 2 łyżki masła;
  • jajko.

Wykonanie:

Bułki kroimy na kawałki. Na talerzyk wbijamy jajko i każdą kromkę obtaczamy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło i na średnim ogniu podsmażamy bułeczki na złocisty kolor.

 


Bananowa owsianka z miodem

Składniki:

  • 200 mleka;
  • 5 łyżeczek otrąb owsianych;
  • łyżeczka miodu;
  • banan;
  • szczypta cynamonu.

Wykonanie:

Do mleka dodajemy otręby i gotujemy ok. 3 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Dodajemy banana pokrojonego w plasterki (wedle uznania) i posypujemy cynamonem.

 


Pasta sardynkowa z pomidorami

Składniki:

  • puszka sardynek w oleju ok. 125 g;
  • pomidor;
  • cebula;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • szczypiorek;
  • łyżeczka soli.

Wykonanie:

Pomidora parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do wysokiego naczynia razem z drobno pokrojoną cebulką; dodajemy też sardynki, oliwę i sól - miksujemy wszystko na gładką masę, po czym nakładamy na kanapki i posypujemy szczypiorkiem.

 


Grzanki z krewetkami

Składniki:

  • kilka kromek jasnego pieczywa;
  • 1/2 szklanki krewetek;
  • 1/3 szklanki startego żółtego sera;
  • łyżka octu balsamicznego;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • łyżeczka pieprzu ziołowego.

Wykonanie:

Ocet mieszamy z oliwą i przyprawami, dodajemy krewetki - ponownie mieszamy i na chwilę odstawiamy. Pieczywo spryskujemy oliwą i kładziemy krewetki, a na to starty ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 10 minut (kromki mają się przyrumienić).

 


 

Jajecznica na boczku z pastą z awokado

Składniki na jajecznicę:

  • 2 kromki pieczywa tostowego;
  • 2 jajka;
  • plaster boczku;
  • sałata z pomidorkami i sosem vinegret;
  • masło do jajecznicy i tostów.

Wykonanie:

Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu, rumienimy boczek, a obok niego smażymy jajka. Na talerzu rozkładamy liście sałaty z pomidorkami i sosem vinegret - na wierzch układamy plaster boczku i jajecznicę. Pieczywo opiekamy w tosterze i smarujemy masłem.

Składniki na pastę z awokado:

  • 1/2 awokado;
  • 1/2 szalotki;
  • 1/2 ząbka czosnku;
  • czerwona papryczka chili;
  • sok z 1/4 limonki;
  • oliwa z oliwek;
  • łyżeczka kolendry;
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Awokado obieramy, kroimy na połowę, wyjmujemy pestkę i skrapiamy sokiem z limonki. Całość rozgniatamy widelcem, dodajemy roztarty nożem, posolony czosnek oraz drobno pokrojoną szalotkę. Doprawiamy posiekaną kolendrą, solą i czarnym pieprzem. Mieszamy z oliwą wedle uznania.

Pastę smarujemy na tostach z masłem, tuż przed podaniem. Na koniec możemy udekorować plasterkami ostrej papryczki.

 


 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: