Pomysły na tani i dobry obiad

Iza_B  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Nie masz pomysłu na szybki i tani obiad? Zapoznaj się z poniższymi propozycjami, być może któreś z dań stanie się Twoim ulubionym.

1. Schabowy z rokpolem

Przygotowanie potrawy – ok. 7 minut
Smażenie – ok. 8 minut

Na 4 porcje tego dania potrzebne będą:

  • 4 kotlety schabowe (po ok. 15 dag)
  • 10 dag rokpola
  • jajko
  • 2 czubate łyżki tartego ostrego sera
  • płaska łyżka suszonego oregano
  • 5 łyżek mąki do obtoczenia mięsa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie potrawy:

  1. W kotletach nacinamy głębokie kieszenie, delikatnie rozbijamy mięso.
  2. Oprószamy pieprzem i faszerujemy rokpolem.
  3. Obtaczamy kotlety w mące, jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z ostrym serem, oregano i szczyptą soli.
  4. Smażymy na wolnym ogniu na mocno rozgrzanym oleju.

Wskazówki: Danie najlepiej podawać z zielonym groszkiem duszonym na maśle z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i oregano.

2. Kalafiory w sosie pietruszkowym

Czas przygotowania – ok. 25 minut

Na 2 porcje potrzebne będą:

  • jedno opakowanie mrożonych kalafiorów
  • szklanka rosołu (może być z koncentratu)
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
  • 2 żółtka
  • szczypta przyprawy typu „Jarzynka”
  • szczypta cukru
  • łyżka zimnej wody lub mleka
  • sól


Wykonanie potrawy:

  1. Na rozpuszczone masło sypiemy pietruszkę i mieszając, zasmażamy przez ok. 1 minutę.
  2. Zasmażkę rozprowadzamy rosołem, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty.
  3. Sos przecieramy przez sito, doprawiamy solą, szczyptą „Jarzynki” a następnie zestawiamy z ognia.
  4. Żółtka łączymy z łyżką zimnej wody lub mleka i dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Całość trzymamy w cieple.
  5. Do naczynia wlewamy gorącą wodę (ok. 4 cm wysokości naczynia).
  6. Dodajemy po szczypcie soli i cukru.
  7. Gdy się zagotuje, wrzucamy mrożone kalafiory i gotujemy nie dłużej niż 3 minuty w odkrytym naczyniu.
  8. Następnie wyjmujemy ugotowany kalafior na wygrzany półmisek i polewamy gorącym sosem.


3. Śledzie w cieście szpinakowym

Przygotowanie potrawy – ok. 10 minut
Smażenie – ok. 7 minut

Przepis na 4 porcje:

  • 6 filetów matiasów
  • 2 jajka
  • 10 dag liści szpinaku (może być mrożony)
  • ¾ szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • mąka do panierowania
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie potrawy:

  1. Wymoczone w mleku śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Płuczemy liście szpinaku, następnie je miksujemy na gładkie ciasto razem z jajkami, mąką, ½ szklanki wody, mlekiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Filety śledziowe kroimy na pół i oprószamy mąką.
  4. Zanurzamy po kolei w cieście szpinakowym i smażymy na głębokim oleju.


Wskazówki: Danie to najlepiej smakuje podane z sałatką z kiszonego ogórka, czerwonej papryki, cebuli, oliwy, soli i pieprzu

4. Rurki z boczkiem

Przygotowanie dania – ok. 15 minut
Smażenie – ok. 13 minut

Na 4 porcje potrzebne będą:

  • 50 dag makaronu rurki
  • 50 dag pomidorów
  • 20 dag wędzonego boczku
  • cebula
  • papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Wykonanie potrawy:

  1. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, następnie kroimy w kostkę.
  2. Boczek kroimy w cienkie plastry.
  3. Cebulę i papryczkę chili drobno siekamy.
  4. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy boczek z cebulą i chili – ok. 3 minuty.
  5. Dodajemy pomidory i dusimy przez ok. 10 minut na dużym ogniu.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  7. Makaron ugotowany zgodnie z zaleceniami producenta, mieszamy z sosem i natką pietruszki.

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady