Podobne porady

Zapiekanka – królowa polskiego street food’u

Gastrosfera | 2015-08-10 11:55

Kraków to nie tylko miasto smoka wawelskiego. Jest też światową stolicą zapiekanek! Zapiekana bagietka z żółtym serem to potrawa wymyślona w Polsce, od lat uwielbiania przez wszystkich. Zdradzamy jaka jest jej historia i podpowiadamy, jak przygotować pyszną zapiekanką z sezonowymi produktami! czytaj »

Znaleziono: 64
Porada id 5238 Zadowolić niejadka
Gastrosfera | 2016-09-30
Czy Twoja pociecha to klasyczny Tadek - Niejadek? Starasz się, wymyślasz, eksperymentujesz, a na końcu słyszysz ponure „nie chcę”? Lista ulubionych składników skraca się z dnia na dzień, a Tobie brakuje już pomysłów? Zobacz jak przekonać pociechę do jedzenia oraz poznaj przepis na pyszne naleśniki z serem żółtym. czytaj »
Porada id 5183 Wszystkie smaki serów
Gastrosfera | 2016-09-08
Twardy, dojrzewający, miękki… od liczby rodzajów serów może naprawdę rozboleć głowa. Na świecie produkowanych jest bowiem aż 4 tys. ich typów, a w samej tylko Polsce – 90! Jak nie zgubić się w tym gąszczu smaków? czytaj »
Porada id 5104 Sery holenderskie – sprawdź, do czego pasują
Gastrosfera | 2016-07-28
Holandia to kraj paradoksów. Jedno z najmniejszych państw europejskich wyrosło bowiem na niemal największego światowego lidera w jednej konkretnej branży. W jakiej? Rzecz jasna w branży mleczarskiej, a dokładniej w produkcji pysznych serów, których historia sięga aż XIII wieku. czytaj »
Imbir Imbir - właściwości
Poradopedia.pl | 2015-12-12
Imbir posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i może stanowić źródło dodatkowej energii, zastępując kawę czy napoje energetyczne. Przeczytaj dlaczego warto częściej spożywać imbir. czytaj »
Chemia i jedzenie Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień
Gastrosfera | 2015-11-25
Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu - Quesadilla lekiem na jesienną chandrę! czytaj »
Porada id 3869 Zapiekanka z grzybami i żółtym serem - sycący obiad dla całej rodziny
Gastrosfera | 2015-05-06
Jesienią organizm domaga się bardziej sycących i treściwych dań. Dobrym pomysłem na obiad, który ucieszy całą rodzinę mogą być zapiekanki. Zachwycą smakiem i skutecznie zaspokoją głód. Warto wykorzystać pełnię sezonu grzybowego i przygotować zapiekaną potrawę na bazie ziemniaków, z aromatycznymi grzybami i żółtym serem. Możemy użyć świeżych lub suszonych grzybów. czytaj »
Porada id 3835 Posiłek pod chmurką, czyli jakie potrawy sprawdzą się na pikniku
Gastrosfera | 2014-09-01
Decydując się na piknik, przede wszystkim musimy pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować naszym bliskim. Powinny to być dania, które szybko przygotujemy na zewnątrz lub w łatwy sposób dowieziemy na miejsce. Pamiętajmy, że wiele produktów spożywczych nie powinno być narażonych na długotrwałe oddziaływanie promieni słonecznych, z którymi mamy do czynienia w gorące, letnie dni. Na wysokie temperatury szczególnie wrażliwe są artykuły zawierające tłuszcz, takie jak masło czy ser żółty. – Sery żółte nie powinno być zbyt długo przechowywane w ciepłych miejscach. Jeśli nie chcemy, aby zaczęły się roztapiać, zdecydujmy się na hermetyczne pojemniki lub oryginalne opakowania z funkcją „otwórz – zamknij”, w które pakowane są np. sery w plastrach. Warto też wykorzystać utrzymujące temperaturę torby termiczne, które możemy kupić w supermarketach – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. czytaj »
Porada id 3765 Jak przygotować polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami?
Sfera | 2014-03-31
Na dworze coraz cieplej więc z werwą przywitajmy nowy sezon. Dajmy się ponieść fantazji i przygotujmy prawdziwie wiosenne menu - polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami. To danie doda nam energii, a przy okazji pozwoli odkryć kolejny pomysł kulinarny z użyciem serka topionego. czytaj »
Porada id 3759 Obalamy sześć mitów na temat żółtego sera
Sfera | 2014-03-13
Wielbiciele sera żółtego cenią jego smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Sery żółte nadają charakter kanapkom, są dodatkiem do potraw, ale także głównym składnikiem wielu z nich. Jak większość specjałów mają swoich zwolenników i przeciwników. Tych drugich do spożycia serów mogą zniechęcać mity, spośród których większość jest nieprawdziwa. Poniżej omawiamy te najbardziej powszechne, abyś wiedział co jesz! czytaj »
Jedzenie hamburgera 5 dobrych powodów żeby jeść wolniej
Poradopedia.pl | 2014-01-30
Jedzenie w pośpiechu jest niezdrowe, ale właściwie dlaczego? Przeczytaj co zyskasz zwalniając tempo przy stole! czytaj »
Znaleziono: 64