Potrawy z grilla

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Grillowanie to bardzo popularny sposób na spędzanie czasu z najbliższymi przy smacznym posiłku. Wraz z nadejściem cieplejszych dni coraz liczniej raczymy się grillowanymi kiełbaskami i karkówką. Jeżeli lubisz grillować przeczytaj nasze propozycje potraw z grilla - niektóre z nich mogą Ciebie zaskoczyć.

Mięso z grilla

Najbardziej popularnym daniem z grilla są kiełbaski. Ich przygotowanie nie jest trudne. Przed włożeniem na grilla natnij je nożem z wierzchu - do powstałych zagłębień możesz wsypać utarty czosnek i majeranek. Możesz również owinąć je w folie aluminiową dodać przyprawiona cebulę i wrzucić na ruszt. Wyjdą na pewno pyszne.

Na grilla nadają się wszystkiego rodzaju mięsa. Grillowana karkówka, żeberka, boczek jak i drób, np. w postaci skrzydełek. Wystarczy, że dzień wcześniej odpowiednio je zamarynujesz pozostawisz na noc a następnego dnia będą wyśmienite.

Urozmaiceniem mogą być szaszłyki. Ponabijaj na dużą wykałaczkę na zmianę mięso, boczek, cebule i różne warzywa. Odpowiednio przez ciebie doprawione będą wspaniale smakowały i wyglądały.

Ryby i owoce morza

Bardzo dobrze smakuje również ryba z grilla. Ulubioną przez siebie rybę przypraw i włóż do jej wnętrza czosnek i cebulę. Zawiń w folię i grilluj do miękkości. Po wyciągnięciu będzie delikatna i rozpływająca się w ustach.

Pysznym przysmakiem z grilla może okazać się zwykły chleb. Wystarczy, że posmarujesz kanapki masłem czosnkowym i przypieczesz. Chleb będzie chrupki jak tosty, a masło czosnkowe nada intensywnego aromatu.

Znajdzie się coś również dla miłośników owoców morza. Doskonale z grilla smakują krewetki. Nie trzeba ich długo przygotowywać. Ponabijaj krewetki na duże wykałaczki. Odczekaj kilka minut i delektuj się wyśmienitym daniem.

Grillowane warzywa

Wspaniałymi dodatkami, które nadadzą trochę kolorów twojemu daniu mogą być grillowane warzywa. Dobrym wyborem będzie papryka, czerwona lub żółta. Połóż ją skórką do dołu. Będzie gotowa, gdy skóra zacznie lekko odchodzić i przybierze brązową barwę. Doskonałe będą również pieczarki, cebula, cukinia i bakłażan. Pokrój cukinię i bakłażana w grube plastry, posmaruj oliwą i grilluj z każdej strony.

Kukurydza

Na pewno posmakuje Ci również grillowana kukurydza. Połóż ją na grillu i przykryj plastrem boczku. Spływający tłuszcz nada jej niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Banan

Na słodko warto spróbować grillowanego banana z czekoladą. Banana przetnij wzdłuż na pół. Powkładaj parę kostek czekolady i włóż na grilla. Gdy czekolada się rozpuści a skórka banana lekko zarumieni, możesz go ściągnąć i podawać.

Potrawami z grilla jak widać nie muszą być tylko same kiełbaski. Można zjeść różne dania, a nawet słodkości. Korzystaj, więc z dobrej pogody i letniego sezonu. W zimę możesz zapragnąć grillowanego szaszłyka lub kiełbaski i będziesz musiał obejść się smakiem.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: