Przepis na pączki

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Choć nie są zbyt dietetyczne, to na pewno obowiązkowe w tłusty czwartek. Poniżej przedstawiamy niezawodny przepis na pyszne i puszyste pączki.

Pączki z lukrem

Pączki domowej roboty

Składniki:

  • 1 kg mąki;
  • 8 żółtek;
  • 1/4 litra mleka;
  • 10 dag drożdży;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka octu;
  • olejek pomarańczowy;
  • szczypta soli;
  • smalec lub olej do smażenia;
  • ulubiona konfitura;
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Cukier i drożdże rozetrzyj z letnim mlekiem do rozpuszczenia drożdży, a następnie zagnieć z 1/3 mąki. Odstaw do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką.
  2. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodaj pozostałą mąkę, żółtka, sól, kilka kropli olejku pomarańczowego i rozpuszczone (zimne) masło oraz ocet. Ciasto wyrabiaj, aż przestanie kleić się do dłoni.
  3. Nożem odkrawaj niewielkie kawałki ciasta, nakładaj na nie konfiturę i formuj z nich kuleczki. Odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. W głębokim naczyniu rozgrzej tłuszcz i smaż pączki na złoty kolor, z obu stron. Następnie wyjmij je na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem. 

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady