Przepis na uszka z mięsem zapiekane z brokułami pod serową pierzynką

mniam  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Uszka są coraz bardziej popularne w nowoczesnej kuchni. Stały się bazą wielu potraw i oryginalnych kreacji kulinarnych, często podawane są w stylu włoskim np. w formie zapiekanek lub jako składnik sałatek, w których z powodzeniem zastępują włoskie tortellini. Z cyklu kuchnia polska na nowo przedstawiamy wyjątkowo prosty i szybki przepis na sycące i efektowne danie z wykorzystaniem gotowych uszek - uszka z mięsem zapiekane z brokułami pod serową pierzynką. Jest to doskonała propozycja na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. W przepisie wykorzystano gotowe uszka z mięsem Jawo, ze względu na ich prosty skład, bez chemicznych dodatków. Dzięki temu można w szybki sposób przygotować naprawdę domowe danie.


Składniki na 4 porcje:

  • brokuł
  • puszka fasoli czerwonej 
  • puszka zielonego groszku
  • opakowanie uszek z mięsem Jawo

serowa pierzynka:

  • 150 g żółtego sera
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

 Przygotowanie:

Ugotuj uszka z mięsem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu - czas gotowania 12 minut. Ugotuj brokuł podzielony na różyczki, następnie zostaw go na 10 minut w zimnej wodzie z lodem. Po wyciągnięciu z wody podziel na małe cząstki. Przygotowuj pierzynkę: ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj majonez i tarty czosnek, dopraw solą i pieprzem, a później dokładnie wymieszaj. Ułóż podzielony na cząstki brokuł na ugotowanych uszkach z mięsem, dodaj fasolę, groszek i przykryj całość serową masą. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.

Wskazówka:

W wersji bezmięsnej uszka z mięsem można zastąpić uszkami z pieczarkami. Zamiast serowej pierzynki możesz posypać całość tartą mozzarellą do pizzy, zapiekanek i sałatek.

Gotowe danie dobrze komponuje się z zieloną sałatą z lekkim dressingiem. Gotowe! Wszystkiego Smacznego!

 

jawo.pl

Polecane strony

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1