Sałatka szparagowa po hiszpańsku - jak przygotować?

mexican  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Składniki na 2 porcje:

- 500 g zielonych szparagów

- 80 g hiszpańskiej kiełbasy Chorizo

- ząbek czosnku

- mała cebula

- 15-20 zielonych oliwek (można ewentualnie dać pół na pół zielonych i czarnych)

- łyżeczka parmezanu

- łyżeczka octu winnego

- przyprawy: sól, pieprz, cukier

- oliwa

 
Przygotowanie: 

1.  Odłamać końce szparagów. Następnie wrzucamy szparagi do wrzącej wody i gotujemy je przez 4 minuty (Jeżeli mamy specjalny garnek do szparagów - wysoki i wąski, to nalewamy do niego 3 cm wody, a jeżeli takiego garnka nie posiadamy, to nalewamy 1 cm wody i ustawiamy szparagi tak, aby całe mieściły się w garnku.). Gotujemy pod przykryciem w wodzie lekko osolonej i posłodzonej. Ewentualnie do wody możemy dolać trochę soku z cytryny oraz mleka.

2. Ugotowane szparagi odsączamy z wody i kroimy wzdłuż na kawałki.

3. Kroimy oliwki na pół.

4. Plasterki chorizo smażymy z dodatkiem oliwy na patelni.

5. Siekamy cebule i czosnek.

6. Ocet mieszamy z solą i pieprzem oraz cebulą i czosnkiem.

7. Układamy na talerzu szparagi, oliwki, kiełbasę, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

8. Sałatkę możemy podawać z młodymi ziemniaczkami lub bagietką.   

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady