Sos beszamelowy - jak przyrządzić

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Dobry sos jest w stanie zrobić pyszne danie z paru ugotowanych warzyw. Przeczytaj jak zrobić jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych białych sosów - sos beszamelowy.

Sos beszamelowy

Składniki:

  • Mąka - 1 łyżka stołowe
  • Masło - 1 łyżka stołowa
  • Mleko - 1 szklanka
  • Sól i biały pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Cytryna

Opcjonalnie można dodać:

  • Cebula - 1 sztuka
  • Liść laurowy
  • Goździki

Co do składników należy wspomnieć, że ilością masła i mąki w stosunku do mleka regulujemy gęstość sosu, i tak:

  • rzadki sos beszamelowy uzyskasz dodając 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę masła na szklankę mleka,
  • średnio gęsty sos beszamelowy uzyskasz dodając 2 łyżki mąki oraz 2 łyżki masła na jedną szklankę mleka,
  • gęsty sos beszamelowy przyrządza się poprzez dodanie 3 łyżek mąki oraz 3 łyżek masła na 1 szklankę mleka.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko. Jeżeli zdecydowałeś się na dodatkowe składniki, to przed gotowaniem wrzuć do mleka małą cebulę (możesz ją rozkroić w ćwiartki), liść laurowy i parę goździków - wyciągnij je tuż po zagotowaniu mleka.
  2. W oddzielnym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i gotuj ciągle mieszając na lekkim ogniu, nie dopuszczając do zbrązowienia.
  3. Po rozpuszczeniu masła i dokładnym wymieszaniu z mąką dolewamy do rondelka podgrzane mleko.
  4. Gotuj mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj pieprz, sól i gałkę muszkatołową do smaku.

Smacznego!

 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1