Sos beszamelowy - jak przyrządzić
Poradopedia.pl | | 1 | Ocena: (głosy: 0)
Dobry sos jest w stanie zrobić pyszne danie z paru ugotowanych warzyw. Przeczytaj jak zrobić jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych białych sosów - sos beszamelowy.
Składniki:
- Mąka - 1 łyżka stołowe
- Masło - 1 łyżka stołowa
- Mleko - 1 szklanka
- Sól i biały pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Cytryna
Opcjonalnie można dodać:
- Cebula - 1 sztuka
- Liść laurowy
- Goździki
Co do składników należy wspomnieć, że ilością masła i mąki w stosunku do mleka regulujemy gęstość sosu, i tak:
- rzadki sos beszamelowy uzyskasz dodając 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę masła na szklankę mleka,
- średnio gęsty sos beszamelowy uzyskasz dodając 2 łyżki mąki oraz 2 łyżki masła na jedną szklankę mleka,
- gęsty sos beszamelowy przyrządza się poprzez dodanie 3 łyżek mąki oraz 3 łyżek masła na 1 szklankę mleka.
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko. Jeżeli zdecydowałeś się na dodatkowe składniki, to przed gotowaniem wrzuć do mleka małą cebulę (możesz ją rozkroić w ćwiartki), liść laurowy i parę goździków - wyciągnij je tuż po zagotowaniu mleka.
- W oddzielnym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i gotuj ciągle mieszając na lekkim ogniu, nie dopuszczając do zbrązowienia.
- Po rozpuszczeniu masła i dokładnym wymieszaniu z mąką dolewamy do rondelka podgrzane mleko.
- Gotuj mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj pieprz, sól i gałkę muszkatołową do smaku.
Smacznego!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam