Aksamitny budyń jaglany z miodem i owocowym musem z daktylami Dla dorosłych i dzieci już po 12 mc

mniam  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Budyń jaglany to świetna alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Ten słodki deser jest szybki, sycący i wartościowy odżywczo, ale przede wszystkim jest bardzo lubiany przez małych i dużych łasuchów. Prosty w przygotowaniu nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a dowolność dodatków sprawia, że można go przygotowywać na wiele sposobów.

  • 1 dojrzały banan
  • 2,5 szklanka mleka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 łyżki miodu
  • 2 musy owocowe z daktylami Holle
  • Owoce do dekoracji

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu do miękkości i wchłonięcia się mleka. Całość lekko przestudzić dodać banana i zblendować na gładką masę. Do budyniu dodać musy owocowe oraz miód i dokładnie wymieszać. Gotowy budyń przełożyć do salaterek lub kubeczków i dowolnie udekorować wg upodobań. Np. świeżymi owocami, syropem czy dodatkową porcją musu. Budyń można podawać na ciepło i na zimno.

Wskazówka: mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym 

Gotowe! Smacznego!

 

Więcej pyszności dla dzieci na holle.pl

 

Polecane strony

holle
holle

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: