Zdrowe przekąski – Miodowo orkiszowe ciasteczka z płatkami orkiszowymi dla małych i dużych miłośników zdrowych słodyczy

mniam  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Ciasteczka orkiszowe to proste do przyrządzenia łakocie, które sprawią wiele radości wszystkim łasuchom. Dzięki wartościowym składnikom ciasteczka są pożywne i wspaniale zastąpią tradycyjne sklepowe słodycze. Wypiek ciastek jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Przygotowanie ciasteczek może stać się świetną zabawą, do której warto zaprosić dzieci.

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków orkiszowych
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z orkiszowej Holle
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 100 g masła klarowanego
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubione bakalie opcjonalnie

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek, dodać Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 - 170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu. 

Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka

Porada: Bakalie dobieramy i siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci.

 

Gotowe! Smacznego!

Holle.pl

 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1

Najnowsze porady