Na czym polega dieta strukturalna?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Dieta strukturalna polega na spożywaniu produktów pełnowartościowych, wyselekcjonowanych według kryteriów minimalnej kaloryczności i maksymalnej zawartości witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy - jej twórcą jest dr M. Bardadyn.

Dieta strukturalna jest dietą pełnowartościową, a jej zasady zgadzają się z aktualnym stanem nauki o żywieniu i medycyny. Regularne spożywanie produktów strukturalnych zapewnia prawidłowe tempo przemiany materii, nawet w przypadku ograniczenia kaloryczności diety - chroni to przed efektem jo-jo. Warto pozostać przy tych produktach po ukończeniu kuracji - dzięki temu, masa ciała unormuje się na trwałe bez ciągłego kontrolowania liczby kalorii.

Dieta dr Bardadyna polega na kontrolowaniu pokrycia zapotrzebowania na najważniejsze składniki odżywcze, a nie na sprawdzaniu kaloryczności poszczególnych produktów. Organizm, który otrzymuje wszystkie niezbędne składniki, nie ma ochoty na zbędne kalorie. Jeśli brakuje choćby jednego pierwiastka, system trawienny zmusza do jedzenia tego, czego potrzebuje organizm. Nie pomoże nawet bardzo obfity posiłek, jeśli nie będzie w nim brakującego związku - uczucie sytości nie potrwa długo. Na potrzeby programu diety strukturalnej powstała lista pokarmów najbardziej wartościowych dla człowieka.

Lista produktów strukturalnych

Produkty zbożowe:

  • kasza gryczana,
  • kasza jaglana,
  • chleb razowy,
  • płatki owsiane,
  • otręby owsiane i pszenne,
  • ryż brązowy,
  • ryż dziki,
  • musli bez cukru,
  • kiełki pszenicy.

Produkty białkowe, nabiał:

  • wątróbka cielęca,
  • kurczak,
  • tofu,
  • jaja,
  • groch,
  • fasola,
  • soczewica,
  • soja,
  • mintaj,
  • tuńczyk,
  • łosoś,
  • śledzie,
  • kefir,
  • jogurt.

Tłuszcze:

  • masło,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • olej lniany.

Warzywa:

  • kapusta,
  • kalafior,
  • brokuły,
  • szpinak,
  • sałata,
  • pomidory,
  • papryka,
  • buraki,
  • marchew,
  • dynia,
  • rzodkiewka,
  • rzeżucha,
  • brukselka,
  • cebula,
  • czosnek,
  • cykoria,
  • oliwki.

Owoce:

  • jabłka,
  • wiśnie,
  • banany,
  • pomarańcze,
  • grejpfruty,
  • ananasy,
  • awokado,
  • kiwi,
  • winogrona,
  • maliny,
  • czarne porzeczki,
  • jagody,
  • aronia,
  • żurawina.

Orzechy i ziarna:

  • orzechy włoskie
  • orzechy laskowe
  • orzechy nerkowca,
  • orzechy brazylijskie,
  • pestki dyni,
  • ziarna słonecznika,
  • migdały,
  • sezam,
  • siemię lniane.

Napoje:

  • woda mineralna,
  • naturalne soki owocowe i warzywne,
  • zielona herbata,
  • czerwona herbata,
  • mleko sojowe,
  • kakao,
  • sok brzozowy,
  • napar ze skrzypu,
  • czerwone wino.

Inne produkty:

  • gorzka czekolada,
  • miód,
  • melasa trzcinowa,
  • drożdże piwne.

Dieta strukturalna zalecana jest osobom, które chcą skutecznie, trwale i przede wszystkim bezpiecznie schudnąć. Doskonale sprawdza się również w profilaktyce i leczeniu różnych chorób, m.in.: miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, depresji i zespołu przewlekłego zmęczenia, nowotworów.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady