Żur i pieczeń to tradycyjne dania śniadania wielkanocnego. Bez nich, jak bez jajek, święta po prostu nie mogą się obyć. Wiele zależy od formy ich podania i degustowania. Zadbajmy więc, aby były odpowiednie, adekwatnie do okoliczności, zgodne z tradycją i zasadami savoir-vivre. czytaj »
Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego przygotowania. czytaj »
Chociaż na wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, to w niektórych regionach Polski świąteczne menu wygląda zupełnie inaczej. Co na Wielkanoc przygotowują Górale, a czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna! czytaj »
Kupujemy produkty typu light, bo wierzymy że są zdrowe i pozwolą nam utrzymać ładną figurę, a nawet schudnąć. W wielu przypadkach jednak, to nic innego jak zwykły chwyt marketingowy, a same produkty mogą być wręcz bardziej szkodliwe w wersji dietetycznej. czytaj »
Większość z nas uwielbia słodycze i chętnie się nimi zajadamy, często nie mając świadomości jak bardzo szkodzimy swojemu zdrowiu. Zobacz jak cukier zawarty w tego typu produktach działa na Twój organizm. czytaj »
W codziennej diecie każdego z nas nie powinno zabraknąć produktów bogatych w błonnik. Z naszej porady dowiesz się, dlaczego spożywanie tego składnika jest tak ważne dla organizmu. czytaj »
Błonnik pokarmowy pełni bardzo ważną rolę w żywieniu i jest podstawowym supelementem zdrowej diety. W naszej poradzie znajdziesz produkty spożywcze z wysoką zawartością tego składnika.
czytaj »
Kawa sama w sobie zawiera niewiele kalorii. To dodatki, które do niej wybieramy nie sprzyjają naszej diecie. Jak skomponować składniki, by napój był słodki, a mniej tuczący podpowiada Marzena Brzezińska, dyplomowany dietetyk z firmy Star Fitness. czytaj »
Chyba każdemu z nas zdarza się od czasu do czasu zjeść więcej, niż zazwyczaj - są ku temu różne okazje. Niestety, po takiej kulinarnej uczcie często pojawia się niestrawność, zgaga i ból żołądka. Pomogą wóczas naturalne metody. czytaj »
Wigilia i Boże Narodzenie to jedne z nielicznych dni w roku, w których nie oglądamy się na ilość spożywanych kalorii. Ale czy dania na wigilijnym stole rzeczywiście są aż tak wysokokaloryczne i niezdrowe? czytaj »