Chleb żytni na zakwasie z ziarnami

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Chcecie upiec pyszny chleb w dość krótkim czasie i macie swój zakwas aktywny? Polecamy Wam chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni, słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym.  

Przygotowanie dzień wcześniej wieczorem (zaczyn):

  • 200ml wody
  • 100g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150g mąki żytniej 

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy zaczyn.

2. Zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin.

Na drugi dzień przygotowujemy właściwe ciasto na nasz chleb.

Składniki:

  • 150 ml wody o temperaturze 50-60 stopni(bez nazwy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g mąki żytniej
  • 1-2 garście nasion dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego wg uznania (nie musisz mieć wszystkich). 

1. Do przygotowanego dzień wcześniej zaczynu dodać wodę, sól, mąkę i wymieszać dokładnie. 

2. Następnie dodajemy nasiona i jeszcze raz wszystko mieszamy. 

3. Nasze ciasto na chleb, przekładamy do keksówki przykrytej papierem do pieczenia i pozostawiamiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

4. Po 2 godzinach chleb wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 220 stopni (program góra - dół) przez 28-30 minut. 

 Smacznego! 

 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: