Jak zrobić zakwas na chleb pszenny?

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 1)

Chciałbyś zrobić samemu chleb pszenny i nie wiesz jak zrobić samemu zakwas? Radzimy jak łatwo można tego dokonać. 

 

(bez nazwy)

Składniki:

  • mąka pszenna chlebowa min. 720
  • woda 
  • wysoki słoik

Przygotowanie:

  • Zakwas przygotowujemy przez 5 dni. 
  • Do naszego wysokiego słoika pierwszego dnia dodajemy 50 ml wody i 50 g mąki pszennej chlebowej i całość mieszamy drewnianą łyżką. Zostawiamy naszą mieszankę na zakwas w cieplejszym miejscu (idealnie powinno byc to miejsce gdzie temperatura sięga 21 do 25 stopni C). Słoik przykrywamy ściereczką. 
  • Po 24 godzinach 2-go dnia całą operację z powrotem powtarzamy - bierzemy 50 ml wody i 50g mąki pszennej i dodajemy do naszego zakwasu z dnia poprzedniego. 
  • Po kolejnych 24 godzinach 3-go dnia znowu dokarmiamy nasz zakwas - bierzemy 50 ml wody i 50g mąki pszennej i dodajemy do naszego zakwasu z dnia poprzedniego. To samo robimy 4-go i 5-go dnia. 
  • 5 dniach można już korzystać z zakwasu. 

Wskazówki

  • Gotowy zakwas pszenny ma zapach jabłkowy. Gdy zakwas jest aktywny widoczne są pęcherzyki powietrza. 
  • Zakwas można później przechowywać w lodówce. 
  • Przed użyciem zakwasu do pieczenia chleba wyjmij go z lodówki 2-3 godziny wcześniej. 
  • Przed każdym użyciem zakwasu należy go dokarmić dodając odpowiednią ilość mąki i wody. Bakterie szybko się wtedy rozmnażają dzięki świeżemu zakwasowi. 
  • Zakwas można użyć także do ciasta na pizzę, makaronu, naleśników. 
  • W porównaniu do pieczywa na drożdżach, pieczywo na zakwasie łatwiej się trawi. 
  • Pieczywo na zakwasie jest dłużej trwałe niż to wypiekane na drożdżach.  

Polecamy!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
olga-romanowska | 2020-04-14 13:32
Bardzo przydatny artykuł - szczególnie teraz w czasach pandemii.