Jak grillować kurczaka?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Mięso drobiowe można przyrządzać na wiele sposobów a jednym z nich jest kurczak z grilla.

Poniżej znajdują się propozycje przygotowania tego mięsa a także cenne wskazówki dotyczące grillowania kurczaka.

GRILLOWANY KURCZAK W CAŁOŚCI

Składniki:

  • 1 dorodny kurczak;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;
  • zioła (np.: rozmaryn, tymianek, estragon, bazylia, kolendra, szałwia);

Sposób przyrządzenia:

Nacinamy kurczaka, usuwamy wnętrzności i płuczemy go pod zimną wodą. Następnie owijamy kurczaka w ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar wody i osuszyć zewnętrzną jak i wewnętrzną część kury.

Nacieramy kurczaka ze wszystkich stron solą, pieprzem, przyprawami a także oliwą z oliwek; po czym wkładamy do naczynia i wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Po upływie tego czasu, owijamy kurczaka w folię aluminiową i układamy go w rozżarzonych węglach na grillu. Pieczemy ok. 30 minut, po czym odwracamy na drugą stronę i grillujemy przez następne pół godziny.

Sprawdzamy czy kurczak jest gotowy - możemy rozwinąć delikatnie folię aluminiową i naciąć mięso - powinno być soczyste, ale nie krwiste.

Jeśli kurczak jest dopieczony, wyjmujemy go z żaru i przed podaniem na stół, pozostawiamy jeszcze przez ok. 10-15 minut w folii, w której się piekł.

GRILLOWANE FILETY Z PIERSI KURCZAKA

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 cytryna;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprze;
  • świeże zioła (np.: tymianek, szałwia, bazylia, kolendra).

Sposób przyrządzenia:

Najpierw przygotowujemy marynatę. W naczyniu mieszamy więc następujące składniki: rozgnieciony czosnek, pokrojoną w plasterki cytrynę, sól, pieprz, oliwę z oliwek a także drobno posiekane zioła. Następnie wkładamy kawałki mięsa i obtaczamy ze wszystkich stron z marynacie. Naczynie z kurczakiem odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1-2 godziny.

Zamarynowane filety z piersi kurczaka kładziemy na rozgrzany ruszt grilla i pieczemy kilka minut (cienkie filety ok. 5 minut z każdej strony, natomiast grubsze kawałki nieco dłużej).

Dodatkowe wskazówki:

1. Przed przystąpieniem do grillowania, pamiętajmy o przygotowaniu marynaty i posmarowaniu nią mięsa.

2. Sypkie przyprawy będą lepiej przelygać do mięsa, jeśli wcześniej je posmarujemy, np.: cieniutką warstwą musztardy. Dzięki niej mięso będzie miało również piękny, złocisty kolor a przyprawy nie będą "odpadać".

3. Jeśli kurczaka grillujemy w kawałkach (z kośćmi), powinniśmy przesunąć żar na jedną stronę a drugą pozostawić wolną. W ten sposób uzyskamy dwie strefy ciepła. W wyższej temperaturze (bliżej żaru) pieczemy nóżki i udka, natomiast w niższej temperaturze (po drugiej stronie żaru) - piersi z kurczaka.

4. Połówki kurczaka z reguły grillujemy przez ok. 1 godzinę; zaś ćwiartki przez ok. 40 minut.

5. Kurczak jest gotowy do podania, kiedy mięso z łatwością odchodzi od kości a wyciekające z niego soki są przezroczyste.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady