Jak ugotować rosół czyli przepis na domowy rosół

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Przepisów na domowy rosół jest wiele. My przedstawiamy dwie propozycje.

Wersja I

Składniki:

  • 2,5 litra wody;
  • połowa młodej, tłustej kury;
  • 1/2 kg szpondru wołowego;
  • 4-5 marchewek;
  • 2-3 korzenie pietruszki;
  • mały seler;
  • por;
  • cebula;
  • pęczek natki pietruszki;
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego;
  • kilka ziaren pieprzu;
  • liść lubczyku;
  • sól, pieprz, maggi (wedle uznania).

Sposób wykonania

  1. Kurę i szponder dzielimy na mniejsze kawałki a następnie zalewamy zimną wodą. Przed zagotowanie, kiedy woda jeszcze nie wrze, dodajemy 2 łyżeczki soli.
  2. Do mięsa dodajemy umyte, obrane i pokrojone na kawałki warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i natkę pietruszki myjemy, po czym wiążemy nitką w pęczek, aby łatwiej je później wyłowić z rosołu. Ponadto dodajemy liść lubczyku, przyprawy i cebulę w łupinie.

Wersja II

Składniki:

  • 1/2 kg rostbefu bez kości;
  • ćwiartka młodej, tłustej kury (pierś, szyja, żołądek i serce);
  • 15 dag młodych pieczarek;
  • 15 dag wątróbki z drobiu;
  • porcja włoszczyzny bez kapusty;
  • pęczek zielonej pietruszki;
  • pieprz;
  • ziele angielskie;
  • liść laurowy;
  • listek lubczyku.

Sposób wykonania:

  1. Umyte mięso wołowe zalewamy 3 litrami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu. W połowie gotowania, dodajemy mięso z kury a także włoszczyznę. Całość gotujemy do momentu, aż składniki będą miękkie.
  2. Oczyszczone pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki. Wątróbkę, po obraniu z błon, zalewamy wrzątkiem - po minucie odsączamy na sicie i kroimy w drobną kostkę.
  3. Gotowy rosół (ok. 2,5 litra) cedzimy; wrzącym zalewamy pieczarki i wątróbkę, wrzucamy cały pęczek pietruszki, odstawiamy pod przykryciem.
  4. Z kury usuwamy skórę i kości, a z rosołu - pęczek pietruszki. Czyste mięso kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu. Jeśli trzeba całość doprawiamy do smaku.
  5. W obu przypadkach, rosół gotujemy przez ok. 2 - 2,5 godziny na bardzo wolnym ogniu. Podajemy z domowym makaronem.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: