Chciałbyś zrobić samemu chleb od początku do końca i nie wiesz jak zrobić samemu zakwas żytni? Podpowiadamy jak łatwo zrobić zakwas. Wystarczą do tego trzy rzeczy - mąka, woda i słoik. czytaj »
Choć amerykańskie pancaki są kaloryczne, to jednak czasami trudno się im oprzeć i koniecznie musimy je zjeść.
Tutaj podaję przepis w wersji trochę bardziej zdrowej niż je się zazwyczaj. czytaj »
Jest to jedno z naszych ulubionych śniadań rodzinnych, przygotywanych zazwyczaj w weekend, a uwielbionych przede wszystkim przez dzieci. Nie jest to zbyt mało kaloryczne śniadanie, ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. czytaj »
Zdrowe słodycze przygotowane w domu to kulinarny hit, który sprawdza się w codziennym menu każdego małego i dużego łakomczucha. To ulubiona słodka przekąska przygotowywana przez rodziców, dbających o zdrowe nawyki żywieniowe swoich dzieci. czytaj »
Chaczapuri, czyli przepyszny chlebek z serowym nadzieniem, jest podstawą gruzińskiej kuchni. Występuje w wielu wariantach – standardowym (wyłącznie z serem) lub z dodatkiem fasoli. Jednak każdy miłośnik kaukaskich smaków przyzna, że to chaczapuri adżarskie najbardziej zachwyca swoim wyglądem!
czytaj »
Czy jest danie, które kojarzy się z Gruzją bardziej niż chaczapuri? Tak! To chinkali, czyli pyszne gruzińskie pierożki, które zachwycają nie tylko kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Dzięki temu przepisowi odtworzysz smak kuchni kaukaskiej bez wychodzenia z domu! czytaj »
Pachnące placuszki z kaszy jaglanej z miodem i kardamonem świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad i podwieczorek. Puszysta konsystencja i delikatny smak placuszków sprawia, że chętnie sięgają po nie zarówno dorośli, jak i dzieci czytaj »
Wrzesień większości z nas kojarzy się z jesienią, chłodem i krótszymi, często pochmurnymi dniami. Dlatego, wracając do domu mamy ochotę na ciepły i pożywny posiłek, a najlepiej, aby jego przygotowanie nie zajęło dużo czasu. W takiej sytuacji świetnie sprawdzą się pieczone warzywa z wyrazistym w smaku serem feta, parówkami wegetarańskimi i przyprawione aromatycznymi ziołami. Jak przygotować danie? czytaj »