Przepis na risotto

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Risotto pochodzi z Włoch, ale jest bardzo popularne w wielu kuchniach europejskich. Potrawę przyrządzoną na bazie ryżu, możesz podawać jako danie główne lub dodatek do mięsa. Poniżej znajdziesz wskazówki dotyczące przygotowania tej potrawy, a także przepis na risotto po mediolańsku.

Sposób przyrządzania risotto

Do przygotowania klasycznego risotto, powinieneś użyć włoskiego ryżu z okrągłymi ziarnami oraz bulionu, najlepiej z prawdziwej kury a nie z kostki. Idealne risotto powstaje z ryżu Arborio, ale dobry będzie też Vialone Nano, Carnaroli lub Originario - te odmiany posiadają owalne i lekko przezroczyste ziarna, a w środku tzw. "perłę". Taki ryż po ugotowaniu zachowuje idealną konsystencję, tzn. jest kremowy na zewnątrz i twardy w środku - "perła" się nie rozgotowuje.

Risotto możesz podawać na wiele sposobów, np.: w wersji klasycznej - z samym parmezanem. Jeśli chodzi o inne dodatki, ryż znakomicie komponuje się z drobiem, rybami, owocami morza, wątróbką, a także warzywami i grzybami - zależy, co kto lubi. Piękną barwę i wykwintny aromat dania uzyskasz po dodaniu szafranu.

Przepis na risotto alla milanese (risotto po mediolańsku)

Składniki:

  • bulion;
  • ryż (6 łyżek suchego ryżu na osobę, jeśli risotto będzie daniem głównym lub 4 łyżki na osobę, kiedy będzie podawane jako jedno z dań);
  • 1 mała cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka masła;
  • 100 g parmezanu;
  • pieprz;
  • 5 g szafranu w proszku;
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina.

Sposób przygotowania:

Rosół doprowadź do wrzenia, a następnie przykręć ogień do minimum i pozostaw go w stanie lekkiego wrzenia.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż czosnek oraz cebulę, aż się zeszklą.

Na rozgrzaną oliwę wrzuć suchy ryż i obsmażaj go przez ok. 2 minuty.

Ryż podlewaj bulionem (łyżką wazową) i mieszaj do wchłonięcia się płynu. Postępuj tak do czasu, aż ryż stanie się miękki i rosół zniknie z garnka. Zazwyczaj trwa to 15-20 minut - ryż cały czas mieszaj , aby nie przykleił się do dna.

W ostatnie fazie gotowania, kiedy risotto "dochodzi" rozpuść szafran z kilkoma łyżkami wina i dodaj go do ryżu. Po odparowaniu płynu, dodaj masło i parmezan.

Dodatkowe wskazówki:

  1. Nigdy nie płucz ryżu - skrobia utrzymuje kleistość potrawy.
  2. Do ryżu zawsze dolewaj gorącego bulionu - zimny spowalnia czas gotowania.
  3. Wszystkie składniki uszykuj sobie przed rozpoczęciem gotowania ryżu - później nie będziesz miał na to czasu, gdyż trzeba uważnie pilnować i stale mieszać ryż.
  4. Bulion dodawaj porcjami - każdą następną zaraz po tym, jak poprzednia zostanie wchłonięta.
  5. Jeśli ryż wchłonie cały rosół, ale wciąż będzie twardy możesz dodać odrobinę gorącej wody.

Ważna zasada: risotto podajesz od razu po ugotowaniu - nie odgrzewaj potrawy!

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady