Przepis na szybki chleb orkiszowy
Poradopedia.pl | | 1 | Ocena: (głosy: 1)
Nie ma to jak chleb własnej roboty - smakuje wyśmienicie, jest zdrowy i zawsze możesz zrobić taki na jaki masz właśnie ochotę. Spróbuj pysznego chleba orkiszowego.
Składniki:
- 750 g mąki orkiszowej
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika
- łyżka cukru
- łyżka soli
- łyżka oliwy
- 15 g drożdzy
- 600 ml letniej wody
Przygotowanie:
- W jednej połowie wody rozpuść drożdże, w drugiej połowie wody rozpuść cukier, sól i oliwę.
- Przygotuj dużą miskę i wsyp do niej mąkę. We wgłębieniu w środku dolej wodę z drożdżami i wymieszaj. Pozostałą wodę z cukrem, solą i oliwą dolej stopniowo cały czas wyrabiając ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasta wsyp pestki. Ciasto wyrabiaj do momentu aż będzie łatwo odchodzić z rąk.
- Ciasto zostaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Przełóż ciasto do podłużnej formy i zostaw na około pół godziny do wyrośnięcia, ale uważaj, aby nie wyrosło wyżej niż do brzegów formy.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw chelb i piecz go przez około 45 minut. Chleb powinien być zarumieniony.
Smacznego!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam