Kraków to nie tylko miasto smoka wawelskiego. Jest też światową stolicą zapiekanek! Zapiekana bagietka z żółtym serem to potrawa wymyślona w Polsce, od lat uwielbiania przez wszystkich. Zdradzamy jaka jest jej historia i podpowiadamy, jak przygotować pyszną zapiekanką z sezonowymi produktami! czytaj »
Na dworze coraz cieplej więc z werwą przywitajmy nowy sezon. Dajmy się ponieść fantazji i przygotujmy prawdziwie wiosenne menu - polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami. To danie doda nam energii, a przy okazji pozwoli odkryć kolejny pomysł kulinarny z użyciem serka topionego. czytaj »
Jak odróżnić prawdziwy ser żółty od wyrobu seropodobnego i jak go przechowywać? Jak zetrzeć go na tarce i co zrobić z zeschniętym wyrobem? Z odpowiedzią na te i inne pytania zmaga się każdy, kto choć trochę gotuje. Ale nie mistrzowie kuchni i mistrzowie sztuki serowarskiej. Przedstawiamy praktyczne triki i porady, które pozwolą ci odpowiednio postępować z serem i w jeszcze łatwiejszy sposób przygotować potrawy z jego wykorzystaniem. Sprytne sposoby, które przydadzą się niejednemu maniakowi sera. czytaj »
Lada moment Dzień Dziecka i z pewnością już zastanawiasz się, jak sprawić, aby Twoja pociecha poczuła się z tej okazji wyjątkowo. Razem przygotujcie zdrowe przekąski, którym nie oprą się nawet uparte niejadki. czytaj »
Wiosna to dla wielbicieli sera żółtego wspaniała pora roku. Kiedy tylko robi się ciepło przenosimy się z kuchni na ogród lub taras, aby grillować na świeżym powietrzu. Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów z serem żółtym, który z rusztu smakuje wyśmienicie, stając się znakomitym urozmaiceniem jadłospisu. Poznaj sposoby na udane grillowanie sera i sprawdź nasz przepis. czytaj »
Twoja lodówka jest jeszcze pełna jedzenia po świętach? Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z pozostałościami z wielkanocnego stołu, mamy dla ciebie sprytne rozwiązanie. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj dobrego jedzenia. Przygotuj tartę z żółtym serem – danie, dzięki któremu połączysz różne składniki, a jednocześnie uzyskasz niepowtarzalny smak. czytaj »
Sery żółte rodem z Holandii i Szwajcarii to bodaj najpopularniejsze gatunki serów spośród wszystkich dostępnych na świecie. Za co je tak uwielbiamy? Zdradzamy tajemnicę ich fenomenu i podpowiadamy czym się różnią, abyś wiedział co jesz! czytaj »
Chociaż już czujemy w powietrzu nadchodzącą wiosnę, to jednak wieczory nadal są chłodne i najchętniej spędzamy je w domowym zaciszu. Aby urozmaicić sobie czas zaprośmy przyjaciół i wspólnie z nimi poeksperymentujmy kulinarnie. Pyszną propozycją będzie ser żółty na gorąco w formie fondue. Zdradzamy co to jest i jak je przygotować? czytaj »