Jak samemu zrobić sushi?

zaba  |   |  + 2  |  Ocena: (głosy: 5)

Oto przepis na najprostsze sushi:

Składniki:

  • ugotowany ryb,
  • wybieramy 3 rodzaje ryb - może być świeży łosoś, tuńczyk, wędzony węgorz, flądra lub sola. Potrzebne nam będzie tylko kilka plasterków (cienkich),
  • sos sojowy,
  • wasabi w tubce,
  • plasterki imbiru.

Przygotowanie:

  1. Z ryżu formujemy nieduże kulki. Górę kulki leciutko spłaszczamy i smarujemy delikatnie wasabi (nie za bardzo, bo wasabi jest bardzo ostre).
  2. Kroimy rybę na cieniutkie plasterki, tak aby przykryły górę naszej kulki ryżowej.
  3. Przykrywamy górę kulki ryżowej plasterkiem ryby.

Podawanie:

  1. Podajemy sos sojowy w małych miseczkach. W sosie sojowym będziemy moczyć nasze sushi.
  2. Pastę wasabi wyciskamy w małej ilości i umieszczamy w kąciku każdego z talerzy.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 2
~Monia | 2008-06-06 13:59
Przepis na przygotowanie ryżu przecież jest na opakowaniu.
~amator | 2007-10-13 15:28
porada bezuzyteczna powniewaz nie ma najwazniejszej czesci czyli tego jak przygotowac ryz

Najnowsze porady