Jak zrobić bigos?

byczek  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 4)
Podaję przepis na bigos tradycyjny.

Składniki : 2 kg kapusty kiszonej, 1 kg resztek pieczeni w różnych gatunkach mięs wraz z sosami, 1/2 kg kiełbasy, 1/2 kg boczku, 2 cebule, kilka śliwek suszonych, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, przyprawy - sól, pieprz, kminek, liść laurowy.

Sposób przyrządzania: Kawałki pieczeni pokroić i gotować z kiszoną kapustą do uzyskania miękkości. Osobno podsmażyć pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Dodać do ugotowanej kapusty i przez moment dusić. Śliwki namoczyć i gotować, a następnie wyjąć z wywaru, oddzielić pestki, pokroić i dodać do kapusty. Bigos doprawić mąką, przyprawami i przez chwilę gotować na małym ogniu. Bigos najlepiej przygotować na dzień wcześniej. Wtedy jest najlepszy.

 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~Anna | 2015-04-10 19:35
Bardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy przede wszystkim na kompozycji jego składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach - choć wiadomo, że nie można jeść go za często bo jest ciężki. Sama robię czasami taki http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/też jest niezły.