Jak zrobić ciasto na pizzę?

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 1)

Dobra pizza to przede wszystkim dobre ciasto - ma być miękkie i chrupkie tam gdzie trzeba.  

Oto dwa przepisy: na tradycyjne ciasto jak i bez użycia drożdży. Które jest lepsze? Oceńcie sami.

I. Tradycyjna pizza

Porcja na dużą blachę

Składniki:

  • 2 szklanki mąki;
  • 1/4 szklanki mleka;
  • 1 jajko;
  • 75g drożdży;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • odrobina soli.

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy. Następnie dodajemy do niego drożdże i cukier. Gdy się rozpuszczą, wlewamy całość do mąki a także dodajemy olej, jajko i sól. Zagniatamy ciasto, posypujemy niewielką ilością mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Gdy ciasto nam wyrośnie, rozwałkowujemy je i wykładamy na dużą blachę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, a następnie układamy na nim dodatki - według uznania.

Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika (do ok. 200 stopni C) i pieczemy przez ok. 20 minut (nie włączamy termoobiegu).

II. Pizza bez drożdży (przepis dla leniwych i zabieganych)

Porcja na małą blachę

Składniki:

  • 1 szklanka mąki;
  • połowa opakowania proszku do pieczenia;
  • 3/4 szklanki wody;
  • 2 łyżeczki oleju.

Sposób przygotowania:

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - ma być miękkie. Rozwałkowujemy je na cieniutki placek (ok. 2 mm) i wykładamy na blachę. Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym, układamy dodatki (według uznania) i wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni C - pieczemy przez ok. 20 minut.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1