Jak zrobić gorący dip serowy do nachos i innych przekąsek


Sos serowy to smaczny dodatek do nachos i wielu innych przekąsek, najlepszy jest na gorąco - taki, jak często podają w kinie. Możesz zrobić gorący dip serowy samemu w domu - prosto, tanio i szybko.
Składniki:
Dla 4 osób:
- ser cheddar - 250g
- mleko zagęszczone - 250ml
- skrobia kukurydziana (ewentualnie mąka) - 1 łyżka stołowa
- sos chilli lub sos tabasco lub pasta chilli - 1-2 łyżki stołowa (wg uznania)
Przygotowanie:
- Zetrzyj ser na tarce, wymieszaj ze skrobią kukurydzianą.
- Ser ze skrobią zalej w rondelku mlekiem skondensowanym, dorzuć drobno posiekaną papryczkę chilli lub sos.
- Gotuj ciągle mieszając do osiągnięcia jednolitej konsystencji, dodaj mleka jeżeli sos jest zbyt gęsty.
Dip podawaj na gorąco z nachos, najlepiej w oddzielnych miseczkach dla każdej osoby.
Smacznego!
Uwaga: jeżeli przesadziłeś z papryczką chilli lub ostrym sosem, przeczytaj czym się ratować po papryczce chilli.
Zobacz prezentację »
Przygotuj składniki
Składniki potrzebne do przygotowania sosu dla 4 osób:
- ser cheddar - 250g
- mleko skondensowane - 250ml
- skrobia kukurydziana (ewentualnie może być mąka) - 1 łyżka
- papryczka chilli lub pikantny sos na bazie chilli (np. Tabasco)
Przygotowanie - krok 1
Zacznij od starcia sera na tarce o grubych oczkach.
Wrzuć starty ser do miski i zmieszaj z łyżką stołową skrobii kukurydzianej.
Przygotowanie - krok 2
Po wymieszaniu sera ze skrobią wrzuć je je do małego rondelka, zalej szkanką skondensowanego mleka i podgrzewaj ciągle mieszając, aby nie przypalić sosu.
Przygotowanie - krok 4
Wsyp posiekaną papryczkę chilli do roztopionego sera z mlekiem.
Zamiast papryczki chilli możesz użyć także pikantnego sosu na bazie papryczki chilli, np. Tabasco. Przypraw sosem wg uznania, doradzamy nie wlewać więcej niż łyżkę Tabasco (i tak będzie ostre), innego sosu możesz użyć więcej.
Podanie
Podgrzewaj i mieszaj sos aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Jeżeli sos jest zbyt stały to możesz dodać więcej mleka skondensowanego.
Podawaj razem z nachos nalewając sos do oddzielnego naczynia. Ze względu na ciekłą konsystencję możesz także podać sos w oddzielnym naczyniu dla każdej osoby.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam