Jak zrobić gorący dip serowy do nachos i innych przekąsek

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Sos serowy to smaczny dodatek do nachos i wielu innych przekąsek, najlepszy jest na gorąco - taki, jak często podają w kinie. Możesz zrobić gorący dip serowy samemu w domu - prosto, tanio i szybko.

Dip serowy do nachos

Składniki:

Dla 4 osób:

  • ser cheddar - 250g
  • mleko zagęszczone - 250ml
  • skrobia kukurydziana (ewentualnie mąka) - 1 łyżka stołowa
  • sos chilli lub sos tabasco lub pasta chilli - 1-2 łyżki stołowa (wg uznania)

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj ser na tarce, wymieszaj ze skrobią kukurydzianą.
  2. Ser ze skrobią zalej w rondelku mlekiem skondensowanym, dorzuć drobno posiekaną papryczkę chilli lub sos.
  3. Gotuj ciągle mieszając do osiągnięcia jednolitej konsystencji, dodaj mleka jeżeli sos jest zbyt gęsty.

Dip podawaj na gorąco z nachos, najlepiej w oddzielnych miseczkach dla każdej osoby.

Smacznego!

Uwaga: jeżeli przesadziłeś z papryczką chilli lub ostrym sosem, przeczytaj czym się ratować po papryczce chilli

Zobacz prezentację »

Przygotuj składniki Przygotowanie - krok 1 Przygotowanie - krok 3 Przygotowanie - krok 2 Przygotowanie - krok 4 Podanie

Zobacz wszystko na jednej stronie

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: