Jak zrobić gorący dip serowy do nachos i innych przekąsek
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Sos serowy to smaczny dodatek do nachos i wielu innych przekąsek, najlepszy jest na gorąco - taki, jak często podają w kinie. Możesz zrobić gorący dip serowy samemu w domu - prosto, tanio i szybko.
Składniki:
Dla 4 osób:
- ser cheddar - 250g
- mleko zagęszczone - 250ml
- skrobia kukurydziana (ewentualnie mąka) - 1 łyżka stołowa
- sos chilli lub sos tabasco lub pasta chilli - 1-2 łyżki stołowa (wg uznania)
Przygotowanie:
- Zetrzyj ser na tarce, wymieszaj ze skrobią kukurydzianą.
- Ser ze skrobią zalej w rondelku mlekiem skondensowanym, dorzuć drobno posiekaną papryczkę chilli lub sos.
- Gotuj ciągle mieszając do osiągnięcia jednolitej konsystencji, dodaj mleka jeżeli sos jest zbyt gęsty.
Dip podawaj na gorąco z nachos, najlepiej w oddzielnych miseczkach dla każdej osoby.
Smacznego!
Uwaga: jeżeli przesadziłeś z papryczką chilli lub ostrym sosem, przeczytaj czym się ratować po papryczce chilli.
Zobacz prezentację »
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam