Jak zrobić omlet?
Omlet stanowi podstawę wielu smacznych dań - można go przygotować praktycznie z wszystkim.
Podstawowa wersja omletu jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki
- jajka (ok. 3 na osobę)
- sól
- pieprz
- masło
Etapy przygotowania
- Rozdzielamy białko od żółtka, ubijamy białko
- Żółtko mieszamy razem z pieprzem i solą, łączymy z ubitym białkiem - mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię z masłem
- Powoli wylewamy wszystko na rozgrzaną patelnię, przykrywamy i zmniejszamy ogień
- Obsmażony z jednej strony obracamy łopatką na drugą stronę
- Po zakończeniu smażenia zawijamy omlet w połowie i wykładamy na talerz - smacznego
Tak przygotowany omlet stanowi podstawę do różnych dań - można do niego dodać cokolwiek na co ma się ochotę, można znaleźć naprawdę wiele przepisów na omlet.
Czasami do jajek dodaje się odrobinę mleka lub / oraz mąki. W ten sposób omlet będzie bardziej puszysty, a w przypadku mąki także mniej kruchy.
Dodając inne składniki należy je albo wymieszać z żółtkiem przed połączeniem z białkiem i wylaniem na patelnię lub po prostu nałożyć farsz już po zdjęciu omletu z patelni (zawijając omlet wokół farszu).
Ze swojej strony polecam omlet z podsmażaną szynką i grzybami.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam