Wróżby z wosku, ścieżka z butów, karteczki z imionami, czy przewidywanie przyszłości z fusów po kawie – z tego wręcz słyną Andrzejki, czyli imieniny Andrzeja. Dodajmy do tego jeszcze barwne i nietuzinkowe przebrania oraz makijaże, ciekawie przystrojone wnętrze i przepyszne przekąski, a ostatni wieczór listopada może być niezapomniany. czytaj »
Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu - Quesadilla lekiem na jesienną chandrę! czytaj »
Czy wybierając się na zakupy spożywcze korzystasz z listy zakupów? Jeżeli nie, to powinieneś zacząć. Jeżeli już korzystasz, to przeczytaj naszą poradę jak robić to szybciej, łatwiej i efektywniej. czytaj »
Ryż jaśminowy należy do najbardziej cenionych na świecie gatunków tego popularnego zboża. Jego subtelny aromat sprawia, że wraz z naszymi ulubionymi składnikami pozwoli stworzyć zarówno sycące śniadanie, pożywny obiad, jak i lekki podwieczorek. czytaj »
Kraków to nie tylko miasto smoka wawelskiego. Jest też światową stolicą zapiekanek! Zapiekana bagietka z żółtym serem to potrawa wymyślona w Polsce, od lat uwielbiania przez wszystkich. Zdradzamy jaka jest jej historia i podpowiadamy, jak przygotować pyszną zapiekanką z sezonowymi produktami! czytaj »
Wspaniały deser, który jest prawdziwą, naturalną bombą witaminową - doskonale sprawdzi się w upalne dni przynosząc słodką chwilę pysznego orzeźwienia i witaminowy zastrzyk owocowej energii. Deser świetnie łączy w sobie słodki smak aksamitnego banana przełamany delikatnie kwaskowym kiwi i zaskakującą, słodką, chrupiącą niespodzianką! czytaj »
Gorący pies – kto wymyślił taką nazwę dla potrawy nie mającej nic wspólnego z czworonogim przyjacielem? Dlaczego uwielbiamy to proste połączenie i co zrobić, aby hot-dog stał się zdrową przekąską, a nie najgorszą wersją fast-food’u? czytaj »
Oto przepis na pyszną słoną przekąskę bezglutenową a’la pizza. Niewelkie wytrawne bezglutenowe muffiny wychodzą niezwykle aromatyczne, puszyste i delikatnie wilgotne. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach, wuięc nie trzeba nawet serowoać do nich dodatkowych sosów. czytaj »