Szukając pomysłu na pyszne i sycące danie możemy zainspirować się tradycyjną kuchnią Warmii i Mazur. Zupa przygotowana w kociołku pełna soczystego mięsa, warzyw i przypraw, rozgrzewa i na długo zaspokaja apetyt. Aromatyczna Zupa Drwali z Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim sprawi, że każdy kto przekroczy próg domu będzie chciał jej zasmakować. czytaj »
Słynny bohater z bajki zyskiwał niewiarygodną krzepę po spożyciu puszki szpinaku. Czy taki sam efekt spotka Ciebie po zjedzeniu kilku zielonych listków? To całkiem możliwe! Może nie uda się wygrać morskiej batalii z wielorybem, ale dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów! czytaj »
Holandia to kraj paradoksów. Jedno z najmniejszych państw europejskich wyrosło bowiem na niemal największego światowego lidera w jednej konkretnej branży. W jakiej? Rzecz jasna w branży mleczarskiej, a dokładniej w produkcji pysznych serów, których historia sięga aż XIII wieku. czytaj »
Latem nasza aktywność zdecydowanie wzrasta. Częściej wychodzimy z domu, spędzamy czas na świeżym powietrzu, chętniej też uprawiamy sport. Nasza dieta powinna zatem dopasować się do stylu życia jaki prowadzimy, sycąc nasz organizm, jednocześnie go nie przeciążając. Każdy dzień warto zacząć od pożywnego śniadania, które będzie smaczne, zdrowe i przygotuje nasz układ pokarmowy na cały dzień. Pomoże nam w tym „Twój błonnik” marki Britta. czytaj »
Polacy coraz śmielej sięgają po egzotyczne przepisy kulinarne. W ostatnich latach wielką popularność zdobyła nad Wisłą kuchnia meksykańska oraz jej teksańska wersja, czyli tzw. Tex-Mex. Są one pełne kolorów i wyrazistych smaków. Jak przystosować meksykańskie przepisy do rodzimych warunków? czytaj »
Lato, słońce, przydomowy ogródek czy nawet taras i… grill! Polacy uwielbiają ten sposób spędzania wolnego czasu. I nic w tym dziwnego – dania przyrządzone na ruszcie są smaczne, zdrowe, a zjedzone na świeżym powietrzu smakują o wiele lepiej. Jak się okazuje nie muszą to być tylko mięsne przysmaki, na grillu można przygotować również doskonałe potrawy dla wegetarian. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne szaszłyki z warzywami i żółtym serem. czytaj »
Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności. czytaj »
Lato to niewątpliwie najprzyjemniejsza pora roku, która jak żadna inna rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Fakt ten cieszy urlopowiczów, jednak przysparza niemałych problemów podczas codziennych wizyt w sklepie, gdyż artykuły spożywcze nie przepadają za upałami. Dotyczy to głównie produktów z chłodni, a są nimi np. sery żółte. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupów! czytaj »