Przelicznik wag i miar kuchennych

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Podręczna waga kuchenna jest niezbędna w każdej kuchni, ale dużo łatwiejsze jest stosowanie przelicznika miar oraz używanie jako odważników: szklanki, łyżki stołowej i łyżeczki do herbaty. Tabele wagowe bardzo ułatwiają przygotowywanie posiłków, dlatego każda gospodyni powinna sobie wydrukować poniższą ściągawkę aby zawsze mieć ją pod ręką.

Przelicznik kuchenny

Waga produktu w 1 szklance/1 łyżce stołowej/1 łyżeczce do herbaty

Bulion - 250g/15g/5g

Bułka tarta - 150g/8g/3g

Cukier - 220g/15g/5g

Cukier puder - 200g/10g/3g

Cukier waniliowy - 250g/15g/5g

Cynamon - 175g/10,5g/3,5g

Czekolada w proszku - 175g/10,5g/3,5g

Dżem - 300g/18g/6g

Kakao - 125g/7g/2,5g

Kasza gryczana - 170g/10g/3,3g

Kasza jęczmienna - 180g/11g/3,5g

Kasza manna - 180g/11g/3,5g

Kawa mielona - 125g/7,5g/2,5g

Ketchup - 280g/18g/6g

Koncentrat pomidorowy - 260g/17g/5,6g

Majonez - 225g/13,5g/4,5g

Mak - 165g/8g/2,6g

Margaryna - 250g/15g/5g

Masło - 250g/15g/5g

Mąka pszenna - 170g/10g/3g

Mąka ziemniaczana - 250g/15g/5g

Migdały całe - 170g/10g/3g

Miód - 360g/22g/7g

Mleko - 250g/15g/5g

Mleko w proszku - 175g/10,5g/3,5g

Ocet - 250g/15g/5g

Olej - 230g/14g/4,7g

Orzechy laskowe mielone - 250g/15g/5g

Papryka mielona - 142g/8,5g/2,8g

Pieprz mielony - 117g/7g/2,3g

Płatki owsiane - 90g/5,4g/1,8g

Proszek do pieczenia - 300g/18g/6g

Rodzynki - 175g/10,5g/3,5g

Ryż - 225g/13,5g/4,5g

Ser żółty starty - 125g/8g/2,8g

Smalec - 334g/20g/6,6g

Soda oczyszczona - 260g/15,5g/5,15g

Sól - 300g/19g/6,5g

Spirytus - 200g/10g/3g

Śmietana 18% - 220g/12g/4g

Śmietana 30% - 270g/16g/5g

Twaróg - 340g/20g/7g

Wino - 250g/15g/5g

Wiórki kokosowe - 180g/10g/3g

Woda - 250g/15g/5g

Zakwas - 335g/20g/7g

Żelatyna - 170g/10g/3g

Przelicznik wag i miar objętości

1 szklanka to:

  • 25 dag śmietany;
  • 24 dag ryżu;
  • 22 dag cukru;
  • 17 dag mąki;
  • 15 dag bułki tartej.

1 łyżka stołowa to:

  • 1,9 dag soli/ryżu;
  • 1,5 dag masła;
  • 1,2 dag cukru/oleju;
  • 1,0 dag mąki;
  • 0,7 dag kako.

1 łyżeczka do herbaty to:

  • 0,6 dag soli/ryżu;
  • 0,5 dag cukru/oleju;
  • 0,5 dag masła;
  • 0,3 dag mąki;
  • 0,2 dag kakao.

Objętość szklanki/łyżki stołowej/łyżeczki do herbaty

1 szklanka to 250 ml lub 16 łyżek stołowych.

1/2 szklanki to 125 ml lub 8 łyżek stołowych.

1/3 szklanki to 83 ml lub 5 łyżek stołowych.

1/4 szklanki to 63 ml lub 4 łyżki stołowe.

1 łyżka stołowa to 15 ml lub 3 łyżeczki do herbaty.

1 łyżeczka do herbaty to 5 ml.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1