Jak przygotować się do ciąży?
Przygotowania do ciąży są równie ważne jak jej przebieg.
W pierwszej kolejności kobieta powinna wybrać się do lekarza, który oceni stan jej zdrowia i skieruje na niezbędne badania:
- Cytologię
- Usg narządów rodnych
- Badanie piersi
- Badanie krwi
- Badanie ciśnienia krwi
- Szczepienia przeciw żółtaczce typu B i różyczce
- Badania wykrywające przeciwciała przeciw toksoplazmozie
Panie cierpiące na przewlekłe choroby: padaczkę, nadciśnienie, cukrzycę, astmę czy choroby nerek powinny powiadomić lekarza prowadzącego o planach związanych z zajściem w ciążę. Odstawienie przyjmowanych leków lub zmiana ich dawek może zmniejszyć zagrożenie względem rozwijającego się płodu. Żadne leki nawet
w postaci witamin nie mogą być przyjmowane bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
Duże znaczenie ma pomiar masy ciała. Nadwaga czy niedobór kilogramów może utrudnić zajście w ciążę lub jej donoszenie. Otyła kobieta jest narażona na niebezpieczne schorzenia: nadciśnienie czy zakrzepicę krwi. By pozbyć się zbędnych kilogramów warto wybrać się na aerobik a przygotowywane posiłki wzbogacić o minerały i witaminy.
Bardzo ważne w tym okresie jest spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, produktów nabiałowych, zbożowych, ryb czy chudego mięsa. Z codziennej diety powinny być wyeliminowane białe cukry; używki typu alkohol, papierosy i kofeina; fast
foody i napoje gazowane a także sól.
Kilka miesięcy przed ciążą należy dokonać przeglądu stanu uzębienia. Jeśli dentysta stwierdzi ubytki, trzeba rozpocząć leczenie. Próchnica stanowi źródło zakażenia groźnego w czasie ciąży jak i porodu.
Na trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę należy:
- Odstawić pigułki antykoncepcyjne, ponieważ organizm potrzebuje czasu, by powrócić do naturalnego rytmu
- Zacząć przyjmować kwas foliowy. Regularne spożywanie tej witaminy z grupy B, zabezpiecza płód przed powstawaniem wad wrodzonych i groźnych schorzeń a także wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego. Kwas foliowy to bogactwo wielu produktów spożywczych, m.in.: fasoli, soczewicy, szpinaku, sałaty, brukselki, zielonego groszku, buraków, wątróbki, serów, pomarańczy i bananów.
Relaks, unikanie stresu, częste przebywanie na świeżym powietrzu i przespane noce to czynniki sprzyjające staraniom się o dziecko.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam